Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL SULTANA AL JABERA

'Na pola smo puta između Pariza i 2030. godine, ali ni blizu cilja'

Foto: JANA RODENBUSCH/REUTERS
1/3
14.07.2023.
u 18:45

Predsjednik klimatske konferencije COP28 apelirao je na vlade da podignu klimatske ciljeve u nadolazeća dva mjeseca

Raste pritisak na vlade da se ozbiljnije uhvate u koštac s klimatskim promjenama. Predsjednik klimatske konferencije COP28 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan Al Jaber apelirao je jučer na vlade da podignu klimatske ciljeve u nadolazeća dva mjeseca uoči klimatskog summita ove jeseni.

- Pozivam sve vlade da ažuriraju svoje nacionalno utvrđene doprinose (NDC-ove) do rujna ove godine, osiguravajući usklađivanje s Pariškim sporazumom - rekao je u Bruxellesu Sultan Al Jaber, na sastanku ministara za klimu i predstavnika iz dvadesetak zemalja, među kojima su Brazil, Kina i SAD. NDC, odnosno nacionalno utvrđeni doprinosi, obveze su na smanjenju emisija u svrhu ispunjavanju ciljeva Pariškog sporazuma iz 2015. za suzbijanje klimatskih promjena.

VEZANI ČLANCI:

Pariški sporazum obvezuje zemlje da ograniče rast globalne prosječne temperature na znatno ispod 2 stupnja Celzija u odnosu na predindustrijske razine, pri čemu bi cilj trebala biti razlika od 1, 5 stupnjeva Celzija. Znanstvenici tvrde da bi sve iznad te razine moglo proizvesti ozbiljnije negativne učinke klimatskih promjena.

Ovoga je mjeseca UAE revidirao svoje obveze po pitanju klimatskih promjena te će smanjiti emisije ugljika za 40 posto do 2030. godine, što je povećanje od skoro 10 posto u odnosu na prethodni cilj. UAE, veliki izvoznik nafte i član OPEC-a, domaćin je summita COP28 koji bi se trebao održati krajem ove godine. Na tom će događaju biti iznesena prva globalna procjena napretka od Pariškog sporazuma 2015. za ograničavanje globalnog zatopljenja.

- Mi smo na pola puta između Pariza i 2030. godine, ali nismo ni približno dovoljno blizu našem odredištu - rekao je Jaber. "Moramo biti brutalno iskreni u pogledu praznina koje treba popuniti, korijenskih uzroka i toga kako smo došli do ovoga gdje smo danas", dodao je. Jaber je jučer ponovno uputio poziv za "postupnim smanjenjem" upotrebe fosilnih goriva. "To je neizbježno", zaključio je Sultan Al Jaber.

VIDEO Nevjerojatan pogled s brda Jelinjak: Kanaderi i dalje oblijeću požarište kod Grebaštice

Komentara 4

XA
xaron
22:16 14.07.2023.

Dakle, Sultan iz Emirata traži da se smanji korištenje fosilnih goriva ? Jel to neki vic ?

Avatar šalajko
šalajko
21:12 14.07.2023.

Mi, obični građani svih država svijeta, već preko tri godine napadnuti smo od terorističko-mafijaških struktura koje predvodi WEF, svjetski ekonomski forum koji sprovodi tzv. Great Reset. Naše vlade su infiltrirane sa njihovim kadrom, koji provodi njihovu agendu, a koja jee suprotna nacionalnim državama. Njihov cilj je rješavanje 'nepotrebnog' ljudskog kadra (tzv. 'useless eaters'), koji prema njima, samo troši dragocjene Zemljine resurse. Zato se sprovodi Zelena politika. Žele da se međusobno poubijamo, ostatak koji preživi bit će kontroliran cjepivima i genetski modoficiran, a jeftina energija u obliku fosilnih goriva,plina, i hrane bit će nedostupna. Novac u postojećem obliku če propasti, planiraju nam ga uzeti, zajedno sa svom imovinom! Ide novi svjetski financijski sustav, koji će se temeljiti na digitalnom kriptovaluti centralnih valuta. Keš je zadnji stup obrane slobode društva. Nakon toga slijedi samo ropstvo za nas i našu djecu (ako preživimo). I Putin i Biden i svi bitni političari (ucjenjeni su) su njihovi ljudi! Vlade rade protiv ljudi!

Avatar Jopa
Jopa
19:57 14.07.2023.

Lik iz Dubaia predsjeda klimatskoj konferenciji...ajde.🤓

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije