Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
32 osobe kršile samoizolaciju

Prvi slučaj zaraze na području Vukovarsko-srijemske županije

Stožer civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije
Foto: Branimir Bradarić
1/3
25.03.2020.
u 11:05

Zaražena je 61-godišnja žena iz Posavskih Podgajaca, sela iz županjske Posavine, koja se 17. ožujka vratila s rada u Austriji

Na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusa i na području ove županije. Kako je rečeno radi se o 61-godišnjoj ženi iz Posavskih Podgajaca, sela iz županjske Posavine, koja se 17. ožujka vratila s rada u Austriji.

– Od dana povratka u Posavske Podgajce ona je bila u samoizolaciji. Kako nam je rečeno nije s nikim viđala. Po nju je u Zagreb došao njen suprug osobnim vozilom koji je od povratka supruge također bio samoinicijativno u samoizolaciji. Niti on se nije s nikim viđao, a od trenutka potvrde virusa kod supruge on je sada i službeno u samoizolaciji. Možemo reći kako je ponašanje ovoga bračnoga para premjer odgovornog ponašanja, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kata Krešić.

Dodala je i kako se s pojavom simptoma ova žena telefonski javila svojoj obiteljskoj liječnici koja joj je dogovorila uzimanje uzoraka u vinkovačkoj bolnici gdje je i hospitalizirana. Prema riječima Krešić zaražena žena je stabilno dok njen suprug za sada nema nikakvih simptoma.  

– Bilo je i za očekivati pojavu prvog zaraženoga korona virusa i u našoj županiji kao što je za očekivati i da će broj zaraženih u cijeloj Hrvatskoj i dalje rasti. Moramo se svi zajedno odgovorno ponašati i držati donesenih preporuka jer samo na taj način ćemo pobijediti, istakla je Krešić.

Jedan od razloga tome je i sve veći broj građana koji se svojim domovima vraća sa rada u inozemstvu, odnosno iz država koje su već zahvaćene pandemijom korona virusa.

VIDEO Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

Načelnik PU Vukovarsko – srijemske županije Fabijan Kapular kazao je kako se u Vukovarsko – srijemskoj županiji u samoizolaciji nalazi 998 osoba ali i da se taj broj iz dana u dan mijenja. Prema njegovim riječima policija nadzire sve te osobe, a i po dojavi građana izlaze na svaku dojavu.

– Do sada smo imali 116 dojava o samoizolaciji, a u kršenju mjere smo zatekli ukupno 32 osobe. Međutim, naši građani se ponašaju sve odgovornije što govori i podatak da smo jučer imali 3 prijave od strane građana ali i da smo provjerom utvrdili da niti u jednom slučaju nije bilo kršenja propisane mjere, rekao je Kapular.

Pojasnio je i kako policija radi zaštite podataka ne može objaviti imena osoba koje su samoizolaciji ali i da građani mogu prijaviti svaki slučaj osobe koja se vratila iz inozemstva ili je bila u kontaktu s nekom od zaraženih osoba. Policija intenzivno radi i na mjeri zabrane napuštanja mjesta prebivališta. Tijekom prvoga dana u kršenju te mjere zatekli su ukupno 30 osoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije