Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na otvorenje muzeja Marka Pola stigla i Severina

Novootvoreni muzej Marka Pola posjetila je i popularna pjevačica Severina
08. kolovoza 2012. u 12:51 5 komentara 146 prikaza
marko polo (1)
Foto: Muzej Marka Pola
Pogledajte galeriju 1/9

U jeku turističke sezone u gradu Korčuli otvorio se muzej Marka Pola, pustolova poteklog s otoka Korčule koji je u dalekom 13. stoljeću posjetio tada daleku i nepoznatu Kinu. Muzej je atraktivan turistički proizvod koji je obogatio ponudu Korčule i Hrvatske te o putovanjima najpoznatijeg Korčulanina govori na originalan način.

Posjetitelji će u muzeju kroz sedam scena dočaranih vrhunskom scenografijom i hiperrealističnim lutkama, uz pratnju audiovodiča, proći život Marka Pola od njegova kretanja na putovanje iz Korčule, preko karavana u pustinji, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublaj Kana. Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku između genoveške i mletačke flote koja se zbila 7. rujna 1298. ispred Korčule i u kojoj je Marko Polo zarobljen. Priča završava prikazom boravka Marka Pola u tamnici u Genovi gdje je nastalo njegovo djelo Milion.

Prije samog otvaranja muzej je posjetila i popularna pjevačica Severina koja nije krila oduševljenje, ali i državna kineska televizija CCTV, koja je u sklopu obilaska otoka Korčule snimila prilog te će ga emitirati na tržištu na kojem vlada sve veće zanimanje za turističku ponudu Hrvatske. U muzej je uloženo više od dva milijuna kuna, a ideju je realizirao mladi križevački poduzetnik Rudolf Petrinec.

– Na ideju za otvaranje muzeja došao sam putujući svijetom i obilazeći najpoznatije muzeje. Tada sam shvatio da našem turizmu nedostaje sadržaja koji bi obogatili kulturnu ponudu i utjecali na povećanje broja turista. Lutke u muzeju na kvalitativnoj su razini lutaka koje se koriste u snimanjima hollywoodskih filmova. Kako se muzej otvorio poprilično kasno, ovo će biti testna sezona, a sljedeće sezone uključivanjem turističkih agencija očekujem između 15 i 20 tisuća posjetitelja – kaže  Petrinec.

Projekt je realiziran samostalno, a Petrinec se nada da će mu u promociji muzeja pomoći lokalna sredina i Hrvatska turistička zajednica. Cijena ulaznice za muzej iznosi 60 kuna, a nastavljajući tradiciju razvijanja prijateljstva između Istoka i Zapada, kineski turisti muzej mogu posjetiti besplatno.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • mikrogrizzly:

  Priključio bih se akciji srbijanskih twitteraša i zamolio gradske vlasti Korčule da upiknu tablu Beograd - da se Severina ipak zna vratiti... Uz Gospu, bilu boju itd. - cajka treba iznaći put do svog jata.

 • Avatar mlohavi
  mlohavi:

  bravo Admine, stvarno dobro radiš svoj posao..... šala @mikrogrizzly Prije da tebi treba putokaz do Beograda nego njoj a ne, ček ček....ti si ga već dobro utabanao

 • Dudek:

  Što je u tomu zar je Severina Boginja mora? Zna ona gdje se lova dobije i pravi vlastite reklame. Zar nemamo drugih tema nego da je ona Afrodita?