Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDAT OPORBE

Iza sebe je ostavio potpredsjednicu Europskog parlamenta i gradonačelnika Budimpešte, sad kreće na Orbána

Opposition candidate for prime minister Peter Marki-Zay, next to Budapest's Mayor Gergely Karacsony, waves at the election headquarters in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO
1/2
19.10.2021.
u 15:29

Možemo pobijediti samo zajedno. Zadatak nam je premostiti društvene podjele i pobijediti korupciju, poručio je

Péter Márki-Zay, gradonačelnik gradića Hódmezővásárhelyja, političar bez stranačkog zaleđa, pobjednik je oporbenih izbora za zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti mađarskom premijeru Viktoru Orbánu na parlamentarnim izborima 2022. godine.

Strateško povlačenje

U drugom je krugu Márki-Zay osvojio više glasova od kandidatkinje ljevice Klare Dobrev, koja je priznala poraz i obećala mu podršku kao kandidatu šest oporbenih stranaka koje će se u proljeće suprotstaviti Viktoru Orbánu.

Nezavisni 49-godišnji konzervativni političar Márki-Zay suosnivač je Pokreta Mađarska za sve i bit će čovjek koji će ispred ujedinjene opozicije krenuti na mađarskog premijera Orbána i njegov Fidesz.

Péter Márki-Zay gradonačelnik je Hódmezővásárhelyja, gradića u jugoistočnoj Mađarskoj koji ima tek nešto više od 44.000 stanovnika. Ipak, relativno nepoznati političar uspio je pobijediti na preliminarnim izborima mađarske opozicije ostavivši iza sebe i Klaru Dobrev, potpredsjednicu Europskog parlamenta, kao i Gergelyja Karácsonyja, gradonačelnika Budimpešte koji je imao i međunarodnu potporu te se od njega očekivala glatka pobjeda na ovim predizborima i davale su mu se najbolje šanse za pobjedu protiv Orbána. No to se nije dogodilo. Karácsony je, naime, prvi krug izbora izgubio od Dobrev, oboje su predstavnici lijevog centra, dok je Márki-Zay imao treću najveću podršku. Dobrev je uspjela prikupiti gotovo 35 posto, što je ipak bilo iznenađenje, nakon kojeg su Orbánov Fidesz i njemu skloni mediji nastojali uvjeriti da je na izbore utjecao muž Klare Dobrev, kontroverzni bivši premijer Ferenc Gyurcsány. Očito procijenivši da postoji ozbiljna mogućnost da izgubi u drugom krugu od kandidatkinje iz istog političkog spektra, Karácsony se povukao i dao potporu Márki-Zayu. I to je bila dobra odluka. Drugi je krug privukao još i više glasača, njih 662.000 više, koji su odlučili da protukandidat Orbánu bude upravo gradonačelnik gradića na Tisi davši mu potporu od gotovo 57 posto.

– Možemo pobijediti samo zajedno. A nitko ne može slomiti jedinstvo opozicije. Ovo je bila bitka, a mi još moramo pobijediti u ratu. Zadatak nam je premostiti društvene podjele, pobijediti korupciju, a sve to u situaciji u kojoj smo neravnopravni jer većina je medija pod kontrolom vladajućih – rekao je Márki-Zay.

Mađarska je opozicija sa svojim glasačima očito procijenila da je kontroverzni muž prevelik teret za Klaru Dobrev, na čemu je cijelo vrijeme nastojao poentirati Fidesz, te da je bolji izbor konzervativni gradonačelnik bez repova, ali i bez stranačke povezanosti. On je vjernik, obiteljski čovjek sa sedmero djece pa se računa da bi mogao biti prihvatljiv sve većem broju neodlučnih birača, pogotovo onima koji su se razočarali u Orbána. Također, školovan je čovjek s tri diplome koji je već pobijedio Fidesz, u svojem gradu koji je bio Orbánovo uporište.

Rumunjski i češki recept

Ovo je prvi put da će se mađarski premijer susresti s ujedinjenom opozicijom na izborima i to je recept u kojem su s vlasti pali rumunjski socijalisti kao i nedavno češki premijer Babiš.

Odlazak sadašnjeg mađarskog premijera i rastavljanje njegova “hibridnog režima” pak nikome u Bruxellesu ne bi teško palo. Márki-Zay je za poboljšavanje odnosa s Bruxellesom te za uvođenje eura. Fidesz i ujedinjena opozicija prema anketama imaju u ovom trenutku podjednaku podršku.

Komentara 10

CA
cavecanem
15:33 19.10.2021.

Jel to Chandler iz Prijatelja?

SA
SamoLijevo
16:26 19.10.2021.

Ako je Dubravka Šuica nekakav ministar u EU a Kolinda tajnica u NATOu to znači da su obje organizacije smijurija i ne treba ih shvaćati ozbiljno.

JC
Jcsu
15:52 19.10.2021.

Ovaga je lika opet Njemačka poslala da Mađarska bude primjer Europi kako je normalno da se dva muškarca ljube .Sodoma i Gomora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije