Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST DJECE

Na obnovljenom igralištu dječjeg vrtića u Bedekovčini djeca sigurnija

19.01.2009.
u 17:27

Na oko 120 četvornih metara vrtićkog igrališta u Bedekovčini postavljene su protivtraumatske ploče, odnosno podloga koja štiti djecu od ozljeda pri padovima. To je prvi vrtić u Krapinsko-zagorskoj županiji kojem je u dvorištu postavljena takva podloga, a razloga za to, od sigurnosti djece od padova pa do zaštite od alergije, bilo je više.

Podloga sigurnija
- Osim što protutraumatske ploče štite djecu od ozljeda prilikom pada, njihovim postavljanjem praktično smo si proširili sadašnji skučeni prostor vrtića. Naime, za toplijih dana sad možemo izvan vrtića iznijeti didaktičke materijale i igračke i djeca se mogu bezbrižno igrati i izvan zatvorenog prostora. Sad su zaštićena i od eventualnih alergija koja haraju u proljeće i ljeto kad raznoliko cvijeće cvijeta ili bolesti koje su mogli dobiti takvom igrom na prijašnjem prašnjavom dvorištu - kazala je ravnateljica vrtića Božana Semov.

Uređenje dvorišta protutraumatskim pločama financirala je bedekovačka općina, a uz ploče dio dvorišta je zatravljen te su uklonjene sprave koje su bile prilično opasne za djecu.

Druga etapa uređivanja vrtića, nabava novih sprava, očekuje se do kraja godine do kad bi trebala biti sagrađena i nova vrtićka zgrada za koju je natječaj već raspisan. Kako nam je objasnio načelnik Općine Bedekovčine Rajko Vidiček, to igralište će i nadalje služiti djeci jer će se nova vrtićka zgrada graditi iznad postojeće, a sadašnji prostori koristit će se za potrebe predškole. Za 68 djece u vrtiću u Bedekovčini brine se osam odgajateljica, jedna teta spremačica i jedna kuharica.

- Da bi donekle ublažili neprimjereno prostorno stanje i osigurali što bolji boravak u vrtiću, morali smo postojeći prostor osmisliti tako da on bude za dijete ugodan, što sličniji obiteljskom okruženju, a istodobno i poticajan, fleksibilan i prilagođen njihovim potrebama. Shvatili smo da ne vrijedi sjesti i plakati zbog uvjeta u kojima živimo i radimo već nastojimo raditi najbolje što znamo i možemo koristeći maksimalno sve postojeće prostorne i kadrovske resurse - kaže ravnateljica Semov nabrajajući aktivnosti kojima su se djeca primjerice bavila u prošloj godini.

Dječje igre i izleti
Među ostalim, osim što s roditeljima skupljaju papir, kroz igru se uče raznim životnim situacijama, pa se tu nalaze razni centri igara kao što su kuhinja, trgovina, centar čitanja i pisanja, istraživački centri, kutić lutaka, a igraju se liječnika, ugostitelja, pa čak i navijača paklenih.

Nisu izostali ni izleti, pa su sudjelovali na olimpijskim igrama dječjih vrtića, manifestaciji Sportom protiv droge, često su kod prijatelja s invalidnošću u klubu Putu, obvezno u crkvi okite svoj bor, hvale se posjetom Hušnjakovu i Pregradi, knjižnici, ali i općinskom načelniku Rajku Vidičeku, koji im je obećao novi vrtić do kraja godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije