Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska može bolje

Na objavu 'pala je Vlada' prosvjednici su počeli vikati: Izbori, izbori!

prosvjed hrvatska može bolje
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/14
16.06.2016.
u 21:13

- Okupljanje ima smisla jer ovo je poruka svima onima koji će doći na vlast, svima koji pomišljaju obezvrijediti obrazovanje. Dižemo glas i za slobodu medija, ljudska prva i nacionalne manjine – kazala je Emina Bužinkić iz inicijative "Hrvatska može bolje"

Dosta je ignoriranja građana, uništavanja kurikularne reforme, rasprodaje javnih dobara, uništavanja javnog zdravstva, političke trgovine, cenzure, korupcije, manipulacije, diskriminacije, militarizacije, fašizacije. Obrazovanje je nacionalni interes – poruka je s prosvjedne akcije "Hrvatska može bolje - bez vas" koju su danas iz Zagreba odaslale organizacije civilnog društva, izražavajući nezadovoljstvo političkim elitama.

Nakon što su prije 15-ak dana na trgovima diljem Hrvatske okupili čak 50 tisuća ljudi, organizatori su za mjesto okupljanja odabrali Markov trg, premda na njega stane tek 1500 građana, koliko ih se naposljetku i okupilo, jer im je ovoga puta važnije bilo uputiti poruku nego demonstrirati masovnost. Prosvjed je održan unatoč činjenici da je sat vremena ranije pala hrvatska vlada. - Okupljanje ima smisla jer ovo je poruka svima onima koji će doći na vlast, svima koji pomišljaju obezvrijediti obrazovanje. Dižemo glas i za slobodu medija, ljudska prva i nacionalne manjine – kazala je Emina Bužinkić iz inicijative "Hrvatska može bolje". 

Direktni povod okupljanju činjenica je što Sabor još uvijek na svoj dnevni red nije uvrstio prijedlog zaključka koji bi sve sudionike obvezao da nastave s reformom. Prosvjednici su, osim nastavka kurikularne reforme, zatražili i hitno raspuštanje Sabora. “Zahtjevi koje smo uputili Hrvatskom saboru nisu ostvareni. Tražimo stoga raspuštanje Sabora jer se oglušio na naše zahtjeve”, poručili su iz Inicijative

Politolog Berto Šalaj, član vijeća GONG-a, s pozornice je poručio kako građani žele nove izbore što prije. - Čak 70 posto građana Hrvatske to želi, a mi ovdje želimo znati jesu li se političari opametili. Nismo naivni, znamo da dosad niti jedna politička struktura nije posvećivala pozornost obrazovanju - poručio je Šalaj. Okupljenima se obratio i student Kristijan Orešković. Rekao je da je 650.000 učenika i studenata u Hrvatskoj trenutno uhvaćeno u klopku obrazovnog sustava koji ih guši i koči, premda bi ih trebao inspirirati. - Za ovu kurikularnu reformu, s ovim stručnjacima, ali bez ove vlasti - poručio je Orešković uz snažan pljesak okupljenih prosvjednika.

Profesor sociologije i povijesti koji je sudjelovao u pripremi reforme Miljenko Hajdarović rekao je kako su svi stručnjaci koji su radili na reformi postali mete onih koji ne žele bolju budućnost, a poruku je odaslao još jedan član Stručne radne skupine, Josip Kličinović. - Pogledajte nas, profesore i doktori znanosti, a nazivali su nas neobrazovanom svjetinom. Eto, ja sam danas sretan što sam dio neobrazovane svjetine. Mogli su nas vrijeđati, ali nećemo dopustiti da vrijeđaju naše učenike – kazao je profesor Kličinović. Okupljeni prosvjednici riječi organizatora "pala je Vlada" popratili su pljeskom odobravanja, vičući: "Izbori, izbori!" Nisu ih, međutim, čuli oni kojima je poruka bila upućena. Saborski zastupnici, među njima i Ivan Šuker i Milorad Pupovac, nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi brzim su korakom odmarširali s Markova trga, ne osvrćući se na prosvjed ni jednim pogledom.

>>Inicijativa 'Hrvatska može bolje' poziva na prosvjed protiv političkih elita

Komentara 42

MI
Mirnadob
21:26 16.06.2016.

Hrvatska moze bolje! ali ne sigurno sa skolskim programom,koji pisu pederi i lezbe,kako 8 godisnja djevocica i 12godisnji djecak,se uce sexu. To je ispod svakog morala i karaktera!

DU
Deleted user
21:28 16.06.2016.

Svi skupa nemaju dana radnog staza na trzistu .

BU
Bulaba
21:20 16.06.2016.

Kad se jednom skupi 20 tisuća ljudi, a drugi put 300 ljudi, onda je jasno da se u prvom slučaju radilo o dirigiranom prosvjedu. Tako je bilo i s onim štakoraškim prosvjedima protiv ratnih vojnih invalida; zadnji put ih je došlo pet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije