Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Na natječaju H. G. Wellsa zabranili ZF, nitko se nije javio

Natječaj za kratku priču pod imenom slavnog Herberta Georgea Wellsa imao je dva neobična uvjeta koja su toliko odbila potencijalne sudionike da nije stigla nijedna priča.
23. srpnja 2010. u 16:45 0 komentara 4 prikaza
The Shape of Things to Come

Za natječaj za kratku priču "H. G. Wells", koji s odobrenjem i sudjelovanjem književnikove obitelji raspisuje 94-godišnji Reg Turnill, koji je kao mladi novinar jednom intervjuirao Wellsa, i pored nagrade od 1000 funti nije se javio nitko. Mladim piscima očito nije odgovarao uvjet da se priče moraju slati doslovno rukopisom, tj. u ručno pisanom obliku, kao i da ove godine ne može biti znanstvenofantastičnih priča, što je priličan apsurd za natječaj s imenom "oca moderne znanstvene fantastike", autora "Vremenskog stroja", "Rata svjetova", "Nevidljivog čovjeka" i brojnih drugih djela.

– Htio sam da uvjet bude da ljudi pišu rukom kako bih istaknuo problem današnjega niskog standarda pismenosti i rukopisa. To je bitna vještina sama po sebi i mnogi slavni autori smatraju da je to najbolji način da se kreativno piše – objašnjava Turnill svoje uvjete.

– Također sam htio da priče odražavaju život u 2010. koji bi zanimao čitatelje 2110., kao Wellsove priče. Moj cilj s ponudom nagrade od 1000 funti bio je da navedem pisce da imitiraju ono što je Wells radio u prvom desetljeću 20. stoljeća.

Znanstvenu fantastiku je, kaže, eliminirao jer ju je ranije bilo previše:

– Prošle godine bilo je dosta priča jer je natječaj bio otvoren za pisce svih godišta, a priče su mogle biti znanstvenofantastične i opisivati grozne upade u naš svakodnevni život svakojakih bezimenih užasa. Ove godine imamo posebnu nagradu od 250 funti za pisce starije od 25 godina, i na to priče stižu, ali za mlađe kategorije moji uvjeti su se pokazali prestrogima i morat ću ih malo razvodniti.

Prošle godine, prve godine Wellsova festivala u Kentu (gdje je taj književnik živio do 1909. kad se preselio u London) nagradu za kratku priču osvojio je jedan 13-godišnjak. Ove godine festival će otvoriti piščev prapraunuk Alex Wells, a nagradu će uručiti Wellsov praunuk Dominic Wells.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.