Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA ZF-a NEMA PRIČA

Na natječaju H. G. Wellsa zabranili ZF, nitko se nije javio

The Shape of Things to Come
23.07.2010.
u 16:45

Natječaj za kratku priču pod imenom slavnog Herberta Georgea Wellsa imao je dva neobična uvjeta koja su toliko odbila potencijalne sudionike da nije stigla nijedna priča.

Za natječaj za kratku priču "H. G. Wells", koji s odobrenjem i sudjelovanjem književnikove obitelji raspisuje 94-godišnji Reg Turnill, koji je kao mladi novinar jednom intervjuirao Wellsa, i pored nagrade od 1000 funti nije se javio nitko. Mladim piscima očito nije odgovarao uvjet da se priče moraju slati doslovno rukopisom, tj. u ručno pisanom obliku, kao i da ove godine ne može biti znanstvenofantastičnih priča, što je priličan apsurd za natječaj s imenom "oca moderne znanstvene fantastike", autora "Vremenskog stroja", "Rata svjetova", "Nevidljivog čovjeka" i brojnih drugih djela.

– Htio sam da uvjet bude da ljudi pišu rukom kako bih istaknuo problem današnjega niskog standarda pismenosti i rukopisa. To je bitna vještina sama po sebi i mnogi slavni autori smatraju da je to najbolji način da se kreativno piše – objašnjava Turnill svoje uvjete.

– Također sam htio da priče odražavaju život u 2010. koji bi zanimao čitatelje 2110., kao Wellsove priče. Moj cilj s ponudom nagrade od 1000 funti bio je da navedem pisce da imitiraju ono što je Wells radio u prvom desetljeću 20. stoljeća.

Znanstvenu fantastiku je, kaže, eliminirao jer ju je ranije bilo previše:

– Prošle godine bilo je dosta priča jer je natječaj bio otvoren za pisce svih godišta, a priče su mogle biti znanstvenofantastične i opisivati grozne upade u naš svakodnevni život svakojakih bezimenih užasa. Ove godine imamo posebnu nagradu od 250 funti za pisce starije od 25 godina, i na to priče stižu, ali za mlađe kategorije moji uvjeti su se pokazali prestrogima i morat ću ih malo razvodniti.

Prošle godine, prve godine Wellsova festivala u Kentu (gdje je taj književnik živio do 1909. kad se preselio u London) nagradu za kratku priču osvojio je jedan 13-godišnjak. Ove godine festival će otvoriti piščev prapraunuk Alex Wells, a nagradu će uručiti Wellsov praunuk Dominic Wells.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije