Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGOVOR VRIJEDAN 1,75 MILIJARDI KN

Projekt koji stalno kasni, ali 12 tvrtki želi graditi pelješki most: Tko će pobijediti na natječaju?

Pelješki most
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/6
02.12.2016.
u 19:52

Procijenjena vrijednost radova je 1,7 milijardi kn, u drugi krug pozvat će se sve koji zadovolje tehničke, pravne i financijske sposobnosti

Na prvom krugu natječaja za gradnju Pelješkog mosta u Hrvatske ceste danas je do 12 sati, dokad je bio rok, stiglo 12 prijava za sudjelovanje. Sukladno Zakonu o javnoj nabavi, informacije o potencijalnim natjecateljima u ovom ograničenom postupku javne nabave su tajne, stoga u Hrvatskim cestama ne mogu govoriti o imenima tvrtki koje su dostavile prijave za Pelješki most.

Sad slijede pregledi i ocjene pristiglih zahtjeva, što će potrajati oko dva tjedna, a nakon toga, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, Hrvatske ceste mogu tražiti objašnjenje i upotpunjavanje zahtjeva ako bude potrebe, za što će natjecatelji imati rok od 10-ak dana da se očituju.

Prema optimističnom scenariju, krajem siječnja 2017. natjecateljima koji ne udovolje uvjetima tehničke, pravne i financijske sposobnosti bit će poslane obavijesti da ne ulaze u drugi krug, a oni koji udovolje tim uvjetima bit će pozvani da dostave financijske ponude. No oni koji ne uđu u drugi krug imaju pravo žalbe pa je teško prognozirati kad bi mogao početi drugi krug i kad bi on mogao biti okončan.

A da se natječajni rokovi za Pelješki most lako probijaju, svjedoči i tijek događaja u prvom krugu tog natječaja, koji je prvotno trebao biti okončan 22. kolovoza. No zbog triju žalbi Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave na natječajnu dokumentaciju, cijeli postupak oduljio se za više od tri i pol mjeseca.

Procijenjena vrijednost radova za gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta je 1,756 milijardi kuna, a broj pristiglih prijava potvrdio je očekivanja o velikom interesu domaćih i stranih građevinskih tvrtki za taj projekt koji je ovaj put ipak, izgleda, bolje pripremljen nego 2007., kad je bio raspisan prvi natječaj za gradnju tog mosta.

Na taj su natječaj stigle samo tri ponude, procijenjena vrijednost radova bila je 1,9 milijardi kuna, no ugovor s domaćim tvrtkama naposljetku je raskinut zbog nedostatka novca. Ovaj put većina novca za gradnju mosta bit će osigurana iz fondova EU.

>> Butković: niti snaga mora ali ni ljudske zločestoće neće zaustaviti Pelješki most

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar TAJSAM
TAJSAM
20:31 02.12.2016.

Mislim da ovom slikom koja sve nas Hrvate čini ponosnima ali neprijatelje koji su se naselili i svakodnevno pljuju po Hrvatskoj siguran sam da če Večernji loše proči a pogotovo taj što je omogučio postaviti ovu sliku. Opet kažem primite moju zahvalu uz moj ponos. Pozdrav dobrim ljudima

QF
qflash82cro
20:23 02.12.2016.

Bitno je da posao ne padne u šake nekoj od hrvatski firmi.Pogledajte samo propali Čiovski most na primjer. Bitno da su uzeli 210M kuna od EU, a to šta mosta nema ni na obzoru to očito više ni medije nije briga.

BI
binki
20:42 02.12.2016.

Koliko su hdzovci trkeljali o mostu dok je sdp boo na vlasti očekujemo most za godinu dana. Smo koliko su napravilu zadnjih 10 m koliko su na vlasti ???? 0 nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije