Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Na mladima turizam ostaje

Čak 20 posto ukupnoga svjetskog turizma, odnosno 168 milijuna turista čine mladi u dobi od 18 do 30 godina. Na osnovi onoga što traže mladi turisti može se organizirati i turistička ponuda.
06. srpnja 2010. u 16:09 2 komentara 80 prikaza
japanski turisti u Europi
Foto: AFP

RIM – Čak 20 posto ukupnoga svjetskog turizma, odnosno 168 milijuna turista čine mladi u dobi od 18 do 30 godina. Na osnovi onoga što traže mladi turisti može se organizirati i turistička ponuda. Ni u kojem se slučaju ne smiju zanemariti njihove želje, jer njihov kasniji izbor odredišta za ljetovanje ovisi o tome kako se osjećaju u nekoj zemlji. Oko 50% mladih odlazi na neko putovanje najmanje jednom godišnje. Istraživanje o turističkim metama i željama mladih objavljuje danas list Repubblica.

"Danas mladi imaju mnoštvo mogućnosti za putovanja zbog niskih cijena prijevoza (low-cost) zrakoplovima, ali i željeznicom. Osim toga za samostalna putovanja ne trebaju čekati punoljetnost. Mnogi su već iskusni u putovanjima jer su putovali ili s roditeljima ili sa školama", objašnjava Andrea Gorini iz studentskoga turističkog centra (CTS).

- Već u 17. godini na putovanja odlaze sami, bez roditelja. Motiv im je vrlo često želja da se odvoje od roditelja barem na putovanjima jer potpuno osamostaljivanje i odlazak iz roditeljskog doma zbog krize postaju sve teži - objašnjava Anna Oliviero Ferraris, docentica psihologije razvitka na sveučilištu La Sapienza u Rimu.

Što mladi nose na putovanja? Računalo, mobitel, GPS, čitač MP3, digitalnu fotokameru i kreditne kartice. Gotovo 70 posto njih koristi internet za organiziranje svojega putovanja, 73 posto ih putuje zrakoplovima low cost, a 20 posto vlakovima. Smještaj u hostelima, agroturizmu, unajmljenim privatnim sobama i uz tzv. uslugu bad and breakfast nalazi 46 posto mladih. Koje zemlje najviše odabiru za svoja putovanja? Na prvom mjestu je Španjolska (21 posto), Grčka (15 posto), Francuska (13 posto), Italija (11 posto), Velika Britanija (osam posto), Češka (sedam posto) te s po tri posto Njemačku, Nizozemsku, Portugal i Tursku. Hrvatska nije na popisu.

Mladima je na putovanjima potreban besplatni internet. Rijeka, primjerice, daje mogućnost besplatnoga bežičnog povezivanja na internet na cijelom Korzu. Možda je ta činjenica premalo propagirana kao privlačni čimbenik za dolazak mladih. Što više besplatnih prostora za povezivanje na internet jedan je od velikih razloga zbog kojih mladi izabiru neka mjesta radije od drugih. A tamo gdje se povezivanje na internet ipak naplaćuje, ta bi usluga trebala biti jeftina. Jedan sat boravka u mreži u nekom internetskom kafiću u Rimu uglavnom stoji jedan euro (ima ih i za dva eura), a u Zagrebu, primjerice na Cvjetnom trgu stoji 15 kuna.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?