Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO Agrokoka prestaje postojati, a ruše se i tvorničke hale

Na mjestu nekadašnje tvornice u Imotskom ostat će pustopoljina

13.02.2009.
u 15:20

IMOTSKI – Agrokoka, kao uostalom i sve nekad uspješne imotske tvrtke, u kojima su bili zaposleni svi za rad sposobni Imoćani, uskoro će se, navodno, zatvoriti.

Miču se hale
Ne samo što će ta tvrtka pravno prestati postojati nego se uklanjaju hale Agrokoke, u kojoj su se uzgajale kokoši nesilice i proizvodio poznati studenački sir.

Agrokokine hale ondje su stajale više od četrdeset godina. Na tome mjestu, sudeći prema trenutačnim najavama, ostat će tek pustopoljina.

Iako je u financijskim teškoćama, Agrokoka nije tražila pomoć države, jedina od tvrtki koje su do privatizacije bile državno vlasništvo. Nakon odlaska s mjesta direktora Milivoja Rebića, koji je prema tvrdnjama nekih bio najuspješniji direktor, u tvrtki se izmjenjuje nekoliko voditelja.

Odlazi u ruke privatnika, a prvi direktor Agrokoke nakon privatizacije bio je Ivan Bekavac.
Slijede Ante Polić te Damir Jukić, za čijeg upravljanja, 2002. godine tvrtka odlazi i u stečaj.

Stečajni upravitelj Marko Bitanga tvrtku prodaje Anti Perišiću. Tada da bi naplatilo dug Perišiću, poduzeće Bura iz Zagreba, silom prilika postaje vlasnik imotske Agrokoke.

Radnici u cijelom tom razdoblju, u kojem je i neka tvrtka iz Bjelovara zbog financijskih zavrzalama tražila da joj se plati dug, gube živce, ne znajući što će biti s njima.

Rasplet situacije
Najnovija je vijest da je spomenuta tvrtka Bura, kao najnoviji vlasnik, odlučila Agrokokine hale prodati kao metalni otpad. No i u prodaju kovina umiješao se nemoral i nemar. U tome nekad uzornom poduzeću bitange i narkomani krali su u godinama bezvlašća metalni namještaj.

– Jedini je način da povratimo barem dio uloženog novca da spasimo što se spasiti da. To možemo postići samo rasprodajom Agrokokinih hala, koje su tehnološki zastarjele. Mi smo ozbiljna tvrtka, koja u svojem programu ima i proizvodnju, pa smo za Imotski napravili projekt moderne peradarske farme, kapaciteta 180.000 nesilica. Međutim, posao se ne može brzo obaviti jer se u stečaju nije riješilo zemljišnoknjižno pitanje područja Agrokoke – ističe Mladen Ostojić, direktor Bura.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije