Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oluja u Zagrebu

Na mimohodu u Zagrebu 42 strane delegacije: stižu i dva američka generala

mimohod Knin proba
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
03.08.2015.
u 18:30

Za neke države znali smo unaprijed da zbog povijesnih razloga neće sudjelovati na mimohodu sa svojim pripadnicima, odnosno, vojskom. Neke uobičajeno dolaze na mimohode samo na razini VIP delegacija ili izaslanika. Ukratko, svaka država ima svoju praksu sudjelovanja, poručili su iz MORH-a

Tek koji sat uoči početka vojnog mimohoda u Zagrebu kojim će se obilježiti 20. obljetnica operacije Oluja, naposljetku je sklopljena i posljednja kockica koja je u mozaiku nedostajala. Riječ je o (ne)dolasku stranih izaslanstava, temi zbog koje su pojedini mediji mimohod unaprijed proglasili hrvatskim fijaskom u režiji srbijanske diplomacije.

No, na proslavu stižu čak 42 izaslanstva: predstavnika država i međunarodnih organizacija na razini VIP gostiju, veleposlanika ili vojnih izaslanika. Među njima, i dvojica američkih visokih generala, poljski zamjenik načelnika glavnog stožera i jedan general. BiH će predstavljati ministrica obrane i načelnik glavnog stožera, Litvu pak zamjenik ministra obrane, Albaniju načelnik glavnog stožera, dok Makedoniju zastupaju general i visoki dužnosnik ministarstva obrane.

“Pozivi za sudjelovanje na svečanom mimohodu upućeni su bilateralnim partnerima s kojima MORH ima intenzivnu obrambenu suradnju: manje od polovici članica NATO-a i vrlo malom broju država koje nisu članice NATO-a. Kao što je to uobičajeno, pozvane države same definiraju kako će sudjelovati u mimohodu, u skladu sa svojom tradicijom i nacionalnim odlukama.

Za neke države znali smo unaprijed da zbog povijesnih razloga neće sudjelovati na mimohodu sa svojim pripadnicima, odnosno vojskom. Neke uobičajeno dolaze na mimohode samo na razini VIP delegacija ili izaslanika. Ukratko, svaka država ima svoju praksu sudjelovanja”, poručili su iz Ministarstva obrane.

Organizatori također ističu da su se od 15-tak pozvanih zemalja gotovo sve odazvale ili šaljući VIP goste ili slanjem svojih veleposlanika i vojnih izaslanika. U konačnici, Ministarstvo obrane zadovoljno je i “iznimno velikim odazivom diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora” koji će uveličati mimohod u povodu 20. obljetnice operacije Oluja.

>> Mimohod će u 'kockici' predvoditi legendarni piloti Selak i Ivandić

Ključne riječi

Komentara 132

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:45 03.08.2015.

Hrvati s ponosom slave Dan pobjede nad okupatorom.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
19:00 03.08.2015.

Sa veseljem ocekujem sutrasnji mimohod nakon toliko godina i siguran sam da ce biti puno ljudi a nazalost u knin nemogu ko i mnogi zbog financijske situacije koja nikad nije bila teza

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:59 03.08.2015.

Hrvati su Bogom dan narod na ove prostore da Srbima uvijek potpuno unište sve njihove snove i ratne avanture oko Velike Srbije! Dok je Hrvata Srbi će na more samo kao turisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije