Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi hrvatski učenici osvojili 6 medalja!

Tim je odličjima, ističu mentori, nacionalni tim pokazao odlično znanje iz fizike, kemije i biologije u konkurenciji 48 zemalja i oko 480 natjecatelja iz cijelog svijeta
10. prosinca 2016. u 14:51 2 komentara 686 prikaza
učenici
Foto: ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski učenici osvojili su jednu srebrnu i pet brončanih medalja na 13. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih održanoj u na Baliju u Indoneziji, koja se održava od 2. do 11. prosinca.

O zapaženom uspjehu hrvatskih učenika priopćenjem su u subotu izvijestili mentori tog učeničkog nacionalnog tima.

 Učenik Darijan Gudelj (III. gimnazija, Split) osvojio je srebrnu, a učenici Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split), Barbara Sumić (III. gimnazija, Split), Luka Kraljević (XV. Gimnazija, Zagreb), Ema Moškatelo (XV. Gimnazija, Zagreb) i Andrea Križanić (Prva gimnazija, Varaždin) osvojili su brončane medalje.

bambi kids RIM Hrvatskim djevojčicama dva zlata na svjetskom prvenstvu u fit kidu Željko Čajkovski Mirogoj Pokopan najstariji hrvatski osvajač olimpijske medalje Željko Čajkovski

 Tim je odličjima, ističu mentori, nacionalni tim pokazao odlično znanje iz fizike, kemije i biologije u konkurenciji 48 zemalja i oko 480 natjecatelja iz cijelog svijeta.

 Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih međunarodno je natjecanje učenika do 16 godina starosti u znanju iz prirodoslovnih predmeta. Natjecanje se odvijalo tijekom tri dana s danom odmora između.

 Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani tim natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati kulturne i prirodne znamenitosti Balija, družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta te sudjelovati u sportskim nadmetanjima.

 Članovi hrvatskog nacionalnog tima izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2015./16.) i dodatnog testiranja koje je tijekom proteklog lipnja provedeno na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

 Sudjelovanje učenika na ovogodišnjoj olimpijadi omogućilo je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a potporu je dao i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu čiji su nastavnici Filip Torić, Branimir Bertoša i Andreja Lucić sudjelovali u pripremama učenika te putovali s njima na Olimpijadu u svojstvu mentora iz fizike, kemije i biologije, stoji u priopćenju.

>> Hrvatski đaci ništa ne znaju o biosferi, pticama...

PREVENCIJA
Brzi test na koronu još ne stiže, ali klasični su testovi pouzdaniji: 'Evo gdje ih naći'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • MarkoKosmicki:

    prije par dana ste govorili kako su nasi ucenici najgori u europi bravo za nasu djecu...

  • matildica:

    prvo nas filaju kako hrvatska dijeca po znanju zaostaju za mladima u evropi a onda kako imamo pametnu djecu koja nam sa svjetskih i evropskih natjecanja donose zlatne i sreberne medalje kome sada vjerovati