Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA IH ODBIJA PRIMITI

Na Mediteranu spašeno 85 migranata, Richard Gere došao podržati blokirane na drugom brodu

Ilustracija
Foto: Getty Images
09.08.2019.
u 15:03

Tijekom jutra humanitarni brod je pronašao čamac s migrantima i ukrcao njih 85, uključujući pet žena i četvero djece, od kojih je najmlađoj djevojčici samo godinu dana.

Novi brod SOS Mediterana i Liječnika bez granica (MSF) Ocean Viking spasio je u petak 85 migranata, dok je američki glumac Richard Gere došao podržati drugu skupinu migranata koji već tjedan dana borave blokirani na brodu Otvoreno oružje.

Čamac s migrantima, koji je napustio Libiju prije više od 48 sati, primijetio je u četvrtak navečer zrakoplov europske operacije Sophia, ali je Ocean Viking, koji je upravo stigao u spasilačku zonu na svoju prvu misiju, morao zbog mraka prekinuti potragu.

Tijekom jutra humanitarni brod je pronašao čamac s migrantima i ukrcao njih 85, uključujući pet žena i četvero djece, od kojih je najmlađoj djevojčici samo godinu dana. Spasioci su ostali u pripravnosti, tražeći još jedan čamac s migrantima koji je krenuo s obala Libije u isto vrijeme kao i ovaj koji je pronađen.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je u četvrtak najavio pad vladajuće populističke koalicije u Italiji, odmah je poslao pismo vladi Norveške, pod čijom zastavom brod plovi.

"Italija nije pravno obvezna niti je voljna primiti neidentificirane ilegalne imigrante s broda Ocean Viking", napisao je.

Talijanski ministar istog je stajališta i kada je u pitanju 121 migrant blokiran na humanitarnom brodu Otvoreno oružje, koji je praktično pred obalama talijanskog otoka Lampedusa.

U petak ujutro se američki glumac Richard Gere ukrcao na taj brod se kako bi se upoznao s posadom i migrantima, među kojima je trideset maloljetnika.

"Ovdje smo na brodu Otvoreno oružje", rekao je glumac u videu u kojem je okružen migrantima, koji je objavila španjolska nevladina organizacija Proactiva Open Arms. "Upravo sam stigao iz Lampedusa, donijeli smo što više vode i hrane za sve na brodu", naveo je Gere.

Početkom ovog tjedna Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) izrazilo je zabrinutost zbog represivnijeg zakona što ga je izglasao talijanski parlament protiv nevladinih organizacija koje spašavaju migrante na Sredozemnom moru.

Europska komisija sa svoje je strane objavila da će "analizirati" novi talijanski zakon kako bi "provjerila njegovu kompatibilnost s europskim pravom", rekao je glasnogovornik Komisije.

Novi zakon daje veće ovlasti talijanskom ministru unutarnjih poslova Salviniju da zabrani pristup u talijanske teritorijalne vode brodovima koji su pomogli migrantima, da ih zaplijeni i da njihovim zapovjednicima izreče novčane kazne koje mogu iznositi do milijun eura.

UNHCR smatra da nevladine organizacije imaju "neprocjenjivu ulogu" u spašavanju izbjeglica i migranata na moru. "Angažiranost i humanost koji ih motiviraju ne trebaju biti kriminalizirani ili stigmatizirani", smatra agencija.

UNHCR se također protivi vraćanju migranata u Libiju jer nije sigurna te je pozvao europske države da se dogovore o prihvatu migranata.

Po podacima Međunarodne organizacije za migracije (OIM), od početka godine na Sredozemnom moru nestalo je 840 ljudi.

Komentara 12

HR
hrustase
15:09 09.08.2019.

Prljava igra, dodju camcima u medjunarodne vode, onda po dogovoru belosvjetski kriminalci tzv. dusebriznici ih preuzimaju i onda vrse pritisak na drzave da ih preuzmu. Sve te brodove koji ih preuzmu treba potopit. Par takvih potapanja i to veselje ce prestati, jer znaju sta ih ceka.

AV
avim
15:24 09.08.2019.

Neka ih Gir,,borac za pravdu, odvede u svoju vilu i neka im ustupi svoje nekretnine a neka se ne naslikava i priča gluposti

DU
Deleted user
15:23 09.08.2019.

Nek si ih Gere zeme u Hollywood!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije