Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhićen na GP-u

Na Maclju uhićen Čečen za kojim je Rusija raspisala tjeralicu

\'unu zagreb 28.05.2008 ...naplatne kucice na autoputu zapresic macelj... Foto:Antonio Bronic  =VECERNJI LIST=\'
\'Antonio Bronić/PIXSELL
Autori: sv, ija
19.09.2011.
u 15:13

Rusi ga traže zbog sumnje da je sudjelovao u akciji za koju je, kako tvrde, pribavio eksploziv, a sumnjiče ga i za pokušaj ubojstva policajca.

Čečen Aslan Kagermanov (33), uhićen je u subotu u 20.30 sati po međunarodnoj tjeralici na graničnom prijelazu Maclju te je prepraćen sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda koji mu je nakon ispitivanja odredio ekstradicijski pritvor. Za Kagermanovom, koji inače posljednjih sedam godina živi u Grazu u Austriji, gdje ima i politički azil, tjeralicu je raspisao Interpol Moskva, a u njoj je bila naznaka – uhititi.

Rusi ga traže zbog sumnje da je sudjelovao u akciji za koju je, kako tvrde, pribavio eksploziv, a sumnjiče ga i za pokušaj ubojstva policajca. Kagermanov je uhićen dok je iz Slovenije ulazio u Hrvatsku, a na sudu je odbio izručenje Rusiji, kazavši da je riječ o političkom progonu. Tražio je da se o svemu izvijesti konzul Republike Austrije s obzirom na to da tamo živi godinama te da se usprotivio izručenju, postupak njegove ekstradicije mogao bi potrajati koji mjesec.

Ime Aslana Kagermanova spominje se u izvješću Centra za ljudska prava pod naslovom Čečenija 2004: “Nove” metode antiterorizma" koje se bavi represijom režima Ramazana Kadyreva prema obiteljima navodnih čečenskih pobunjenika i terorista. U tom izvješću tako se navodi da su 30. srpnja 2004. oko 2 u noći u kuću obitelji Kagermanov upali policajci koji su u nepoznatom pravcu odveli Kagermanovova oca Adama (55).

Policajci su rekli obitelji da će Adam Kagermanov biti pušten samo ako njegov sin Aslan, koji te večeri nije bio kod kuće, dođe po njega. U izvješću se ne objašnjava što je Aslan Kagermanov počinio, odnosno za što je osumnjičen, no navodi se da je njegov otac neko vrijeme ilegalno bio zatočen u zatvoru.

Komentara 8

Avatar dovidovic
dovidovic
15:41 19.09.2011.

Bravo, hrvatski carinici!

FE
Felicijen
15:46 19.09.2011.

Čečen je valjda išao k nama po novu hrvatsku putovnicu jer mu je stara istekla...

TO
Toni50
19:19 19.09.2011.

Odelučiti če pametn i šta i kako kada pitaju EU Amere i Austriju. Veselo je ako netko neče teroriusta da isporuči .. Tako da se onda u buduče terorist može skloniti na sigurno ui Rusiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije