Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZRAKOPLOVI

Croatia Airlines obnavlja flotu: Na leasing uzeli još 6 aviona, sad imaju 15 novih

storyeditor/2024-01-23/PXL_130218_19650917.jpg
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/12
23.01.2024.
u 18:33

Da žele potpuno prijeći na mlazni pogon, najavili su još 2022., a trebalo bi se to dogoditi do 2027.

Na Griffin Global Asset Management prenijet će ugovor za kupnju šest novih zrakoplova tipa A220-300 sklopljen s Airbusom, a onda od irske tvrtke odmah zakupiti te avione. Putem Zagrebačke burze objavila je to Croatia Airlines, domaća zrakoplovna kompanija, koja je nadodala i da je ovime "završio postupak nabave" te su se osigurali zrakoplovi "za kompletnu zamjenu postojeće flote, kako je predviđeno post-COVID strategijom".

– Nakon detaljne analize tržišta zrakoplova za zakup, Croatia Airlines odabrala je tvrtku Griffin Global Asset Management iz Irske kao najboljeg ponuditelja na kojeg će prenijeti postojeći kupoprodajni ugovor za šest novih zrakoplova tipa A220-300 sklopljen s proizvođačem Airbusom i istovremeno od Griffina kao zakupodavca uzeti u zakup svih šest zrakoplova A220-300 – stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi, gdje je Croatia Airlines podsjetila i da je do 2027. godine, sukladno već spomenutoj post-COVID strategiji, planirala zamijeniti sve postojeće avione novom unificiranom "single type" flotom te potpuno prijeći na mlazni pogon.

storyeditor/2024-01-23/PXL_130218_19650917.jpg
1/12

Bilo je u planu tako "osigurati kvalitetnije i ugodnije letove te ekonomičnije i održivije poslovanje", a samu promjenu flote, podsjetimo, najavili su još u studenom 2022. te je u potpunosti realizirali ovom nabavom. Operativnim leasingom, točnije, kako su nam pojasnili iz Croatia Airlinesa, u kojem nam kažu i da je prvih šest Airbuseva nabavljeno još prošlog siječnja, tri u studenom pa još šest ovog mjeseca.

Flota našeg prijevoznika obnovljena je s 15 zrakoplova na ovaj način, iako se u samom početku najavljivalo da će ih ukupno pristići 12, i to do 2027. Proces se, čini se, ubrzao, a zašto se u nabavu išlo, pojasnio je još na početku čitavog procesa Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

VEZANI ČLANCI:

– Uzimajući u obzir zahtjeve naših putnika, kretanja na visoko konkurentnom hrvatskom i svjetskom zrakoplovnom tržištu, cijene goriva i emisije CO2, kao i ciljeve zelenih politika EU te ne manje važnu činjenicu godine proizvodnje postojeće flote, odluka o zamjeni flote Croatia Airlinesa u ovom je trenutku imperativ te u potpunosti sukladna donesenoj post-COVID strategiji. Novim i kvalitetnijim zrakoplovima osigurat ćemo bolji odaziv na konkretne potrebe naših putnika, čime ćemo, uvjeren sam, osigurati još efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem ćemo otvoriti i dodatne prostore u našem poslovanju, osiguravajući našim putnicima, ali i našim zaposlenima potrebne prednosti – pojasnio je Bajić.

VIDEO Plenković komentirao Komšića

Komentara 3

DU
Deleted user
19:37 23.01.2024.

GTA 5 je mala beba za njih

Avatar rubinet
rubinet
19:34 23.01.2024.

Naprijed naši zrakoprijevoznici.

DU
Deleted user
19:27 23.01.2024.

dobro je, ja se vec uplasio da su kupili boingov max

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije