Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150 osoba pod istragom

Na lažnim nesrećama ukrali 3 milijuna kuna

Novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
07.04.2016.
u 17:58

USKOK sumnja da su se Pavličić i Leo K. od početka veljače 2014. do 1. rujna 2015. zajedno s Oremušom i Karlovcom povezali s ostalim osumnjičenicima, a sve kako bi im osiguravajuća društva bez osnove isplaćivala znatne nepripadajuće materijalne i nematerijalne štete po policama automobilskih osiguranja

Čak 150 osoba našlo se pod istragom zbog sumnje da su nizom koruptivnih djela varali osiguravateljske kuće, oštetivši ih za oko tri milijuna kuna. No od impozantnog broja osumnjičenika (više ih je bilo samo u akciji Hipokrat u kojoj su optužene 364 osobe te jedna tvrtka, op. a.), u istražnom zatvoru završilo je njih šest. Naime, USKOK je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda tražio da se istražni zatvor odredi idejnom začetniku i organizatoru dobro smišljene prijevare Stanislavu Pavličiću, policajcu Tomislavu Oremušu, odvjetniku Mislavu Karlovcu te Leu K., Vedranu J. i Peji R.

1000 do 6000 kuna

USKOK sumnja da su se Pavličić i Leo K. od početka veljače 2014. do 1. rujna 2015. zajedno s Oremušom i Karlovcom povezali s ostalim osumnjičenicima, a sve kako bi im osiguravajuća društva bez osnove isplaćivala znatne nepripadajuće materijalne i nematerijalne štete po policama automobilskih osiguranja. Prema osmišljenom planu, nalazili su osobe koje bi za naknadu u rasponu od 1000 do 6000 kuna lažirali prometne nesreće. U tako lažiranim nesrećama fiktivni su bili krivci, ali i oštećenici jer bi se namjerno izazvali sudari ili bi se vozila zabijala u druga vozila, parkirana na prethodno dogovorenim mjestima.

Pri tome se vodilo računa da se lažirane nesreće dogode u vrijeme i na mjestu za koje je prema policijskom rasporedu bio zadužen Oremuš, a sve kako bi on mogao obavljati očevide. Da ništa nije bilo prepušteno slučaju, svjedoči i to što je Pavličić iz drugog vozila sve nadzirao pazeći da ne dođe do sudara koji nije dogovoren. Oremuš bi na mjestu lažirane nesreće, kako se sumnja, sastavio izvješća iz kojih je proizlazio da su se te nesreće dogodile zbog nepropisne vožnje.

Drugi nisu znali

Potom je izdavao prekršajne naloge s potvrdama iz kojih je proizlazilo da su kazne plaćene na licu mjesta. To se radilo kako bi se utvrdila pravna odgovornost, odnosno kako osiguranja ne bi osporavala plaćanje štete. Fiktivnim krivcima novac za plaćanje kazni osiguravali su Pavličić i Leo K., a Leo K. je bio zadužen i da fiktivne oštećenike preveze u Kliniku za traumatologiju gdje bi oni liječnicima potom opisivali što ih boli, a sve kao bi dobili potrebnu liječničku dokumentaciju. Tada je na scenu stupao odvjetnik Karlovac kojem su potpisivane punomoći za zastupanju na sudu, a kako bi prikrio o čemu se radi, on je u to znao uključiti i druge odvjetnike, koji nisu znali da je riječ o fiktivnim nesrećama. 

>> Zbog zlouporabe osiguranja USKOK provodi istragu protiv 150 osoba, šteta najmanje 2 mil. kuna

Komentara 2

Avatar deziderij
deziderij
07:59 08.04.2016.

Događa se upravo ono o ćemu već godinama pišem. Došlo je vrijeme da će se u lopovskoj državi moći preživjeti jedino s lopovlukom. Poštenim radom većina ljudi tek životinjari. Nema više ni životarenja. Plaće nikakve, ako ih se i dobije, cijene sve više, nameti kriminalni, sve veći i sve noviji i parazitska država čini što i svi paraziti - živi na račun svog sitnozubo-bezubog puka. Što je onda preostalo mnogima koji to mogu i znaju ? Da se i sami uključe u pljačku i nezakonite radnje. Na svoju žalost, nisam tako odgojen a Boga mi niti sposoban, inaće bih i sam okrenuo list pa se okrenuo ovakvoj raboti i domogao se kakve love s lake strane. Zato čestitke svakom tko uspije, samo bez ljudskih žrtava. Kad mogu ovi gore domoći se desetina i stotina miljuna ( sve po zakonu, naravno ) neka se onda i ovi dolje malo omaste - pa makar i mimo zakona.

OK
okus
10:44 08.04.2016.

Kakvi " državnici" takav narod. Jad mogu 25 godina legalno može i narod koju godinu. " Nas" premijer je i tako i onako došao" prodavati".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije