Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME UZELO DANAK

Na Kvarneru tridesetak tisuća turista manje nego lani

Rijeka plaža
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
09.10.2014.
u 23:08

Gostiju je došlo 2,095 milijuna, a zaostatak prema lanjskom broju iznosi jedan posto

Kvarnersku rivijeru za devet je mjeseci posjetio tridesetak tisuća turista manje nego lani. Tamošnjim domaćinima tako nije uspjelo nadoknaditi izgubljeno tijekom obilnih kiša u prvom dijelu sezone.

Gostiju je došlo 2,095 milijuna, a zaostatak prema lanjskom broju iznosi jedan posto. U noćenjima je minus nešto izraženiji, ostvareno ih je 11,8 milijuna i tri posto manje nego lani od siječnja do rujna. Sezona nije bila jednaka za sve. Riječko područje, recimo, imalo je i gostiju i noćenja turista čak 17 posto više nego lani. U plusu, i to od dva posto, opatijska rivijera.

"70 posto tržišta čine susjedne zemlje"

– Usprkos izuzetno lošem vremenu tijekom ovogodišnje sezone, a koje se na Kvarneru nastavilo i u rujnu, turistički dolasci u prvih devet mjeseci ove godine gotovo su na razini lanjskih. Razlog nešto slabijih rezultata leži u strukturi smještaja gdje značajno dominiraju privatni smještaj i kampovi, a udio hotelskog smještaja iznosi tek 13 posto. Prve dvije navedene vrste smještaja vrlo su osjetljive na vremenske prilike te gost ima mogućnost otkazati smještaj u zadnji tren ili otići ranije od planiranog i to bez ikakvog troška. Osim toga, riječ je o destinaciji gdje 70 posto tržišta čine susjedne zemlje, što također gostima olakšava otkazivanje bookinga – ističe direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, dodajući kako je vrijeme u rujnu bilo toliko loše da su kampovi na Rabu i crikveničkom području imali poplave.

Osim loših vremenskih uvjeta, na slabiji rezultat utjecalo je, tumači se, i repozicioniranje nekih hotela i njihov prelazak u viši tržišni segment. Kvarner inače ostvaruje 18 posto turizma Hrvatske.

>>'Slavonski banovac', tradicija koja treba osnažiti ruralni turizam i poljoprivredu

>>Prihodi od turizma u šest mjeseci veći 2,2 posto

Komentara 1

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
21:51 10.10.2014.

Recite hvala nasom savezniku koji je pomocu geoinzinjeringa unistijo nase 2 najprofitnije grane! Sad mozemo u njihovu banku da se jos zaduzimo, dok ne dode vrijeme za zaplijene imovine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije