Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEPINČEVO Obilježena obljetnica kardinalove smrti i mučeništva

Na križnom 150 vjernika prisjetilo se A. Stepinca

11.02.2009.
u 15:29

LEPOGLAVA - Križnim putom, što ga je od župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do kapelice sv. Ivana na Gorici, na istoimenom brdu iznad Lepoglave, predvodio lepoglavski župnik Andrija Kišiček, s đakonom Ivanom Rakom, u utorak pred večer vjernici toga kraja obilježili su obljetnicu smrti i mučeništva kardinala Alojzija Stepinca. Unatoč kiši, vjetru i hladnoći, u procesiju se uključilo otprilike 150 vjernika.

Pjevajući i moleći, oni su prošli ispod zida Kaznionice, u kojoj je od 1946. do 1951. godine tamnovao Stepinac, te tako u uspomenu prizvali dane kada su žene na poljima u blizini kaznioničkog zida pjevale svete pjesme i njima hrabrile Alojzija Stepinca iza rešetaka.

Nakon što su prošli uz zatvorski zid, vjernici su krenuli na križni put, dug oko 1600 metara, do kapelice na vrhu Ivan brda. Riječ je o najdužem takvu putu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dužem čak od poznatog križnog puta u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Od drugih križnih putova razlikuje se po tome što su na svih 14 križeva postavljene ploče s opisom patnje Alojzija Stepinca.

Župnik Andrija Kišiček završnu je molitvu vodio ispred kapelice svetoga Ivana na Gorici, poznatoj po majstorskim slikarijama najpoznatijeg freskoslikara pavlinskoga doba, Ivana Krstitelja Rangera.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije