Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj incidenata?

Na Kosovu mirno, KFOR nadzire prijelaze prema Srbiji

kosovo (1)
AFP/Pixsell
28.07.2011.
u 09:14

Prijelazi Jarinje i Brnjak pod kontrolom su snaga KFOR-a, a razgovori predstavnika srbijanske vlade i zapovjednika međunarodnih snaga Erhardta Billera nastavljaju se i danas, javlja B92.

Nakon što je skupina srpskih nacionalista u srijedu navečer zapalila granični prijelaz Jarinje koji s Kosova vodi u Srbiju, jutro na tom području protječe mirno. Prijelazi Jarinje i Brnjak pod kontrolom su snaga KFOR-a, a razgovori predstavnika srbijanske vlade i zapovjednika međunarodnih snaga Erhardta Billera nastavljaju se i danas, javlja B92.

Njima se želi doći do trajnog rješenja krize nastale nakon pokušaja kosovskih specijalaca da preuzmu dva granična prijelaza prema Srbiji. Vlada u Prištini na takav se potez odlučila u nedjelju navečer, a povod tomu je zabrana uvoza iz Srbije koju je Kosovo uvelo zato što Srbija ne priznaje kosovski carinski žig.

>>Drama na Kosovu: Srbi zapalili granični prijelaz i bazu KFOR-a

Prema sinoćnjem dogovoru Billera te predstavnika Vlade Srbije Borka Stefanovića i Gorana Bogdanovića, od jutros su na graničnom prijelazu Jarinje stacionirani američki vojnici iz sastava KFOR-a. Zbog teških oštećenja nastalih nakon paljenja prijelaz je otvoren samo za prolazak automobila.

U blizini Jarinja i dalje se nalaze lokalni Srbi koji se okupljaju da bi se uvjerili kako na prijelaz neće biti dovedeni službenici iz Prištine. Srbi su okupljeni i blizu dojučerašnjih barikada na cestama koje iz Kosovske Mitrovice vode prema Jarinju i Brnjaku.

O situaciji na sjeveru Kosova danas će raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a. Iako su konzultacije trebale biti održane ujutro, odgođene su za poslijepodne po njujorškom vremenu jer se srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić nije uspio ukrcati na zrakoplov za New York, javila je agencija Tanjug.

Ključne riječi

Komentara 120

18
1860
01:00 29.07.2011.

(c:

UK
Ugo Kajvez
17:43 28.07.2011.

Tamo ni iz daleka još dugo dugo neće biti mira, .......

VU
vujo63
10:10 28.07.2011.

E Srbi,znate li vi sto drugo nego rusit i palit. E,jebiga,tamo gdje je pocelo,tamo ce i zavrsit.Jos samo Vojvodina i Sandzak...strpite se sve ce bit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije