Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVETO VRIJEME PRIPRAVE

Na Kaptolu pale svijeće protiv komercijalizacije

bor, ukrasi
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
22.11.2016.
u 22:15

Ove godine će se početak došašća obredno obilježiti paljenjem prve adventske svijeće kod kipa Majke Božje ispred zagrebačke katedrale

Crkva se ove godine odlučila oduprijeti komercijalizaciji božićnih blagdana, pa će, primjerice, na zagrebačkom Kaptolu, ispred katedrale, prvi put biti upaljene adventske svijeće. Zagrebačka nadbiskupija poziva vjernike da se odazovu paljenju prve svijeće ove subote.

Kršćanski duh Božića

U želji da se u općoj komercijalizaciji naših katoličkih blagdana i običaja, među kojima posebno mjesto zauzima adventsko i božićno vrijeme, sačuva njihov kršćanski duh i smisao, ove godine će se početak došašća obredno obilježiti paljenjem prve adventske svijeće kod kipa Majke Božje ispred katedrale – poručuju iz Zagrebačke nadbiskupije, dodajući da program započinje ove subote, 27. studenoga, u 17 sati prikladnim adventskim pjesmama, a u 17.30 počet će služba riječi s kratkim nagovorom i obredom paljenja adventske svijeće, nakon čega će svećenici i vjernici u procesiji otići u katedralu gdje će na adventskom panju biti zapaljena prva svijeća. U 18 sati slijedi sveta misa za koju se čitanja uzimaju od nedjelje došašća, pa je stoga to nedjeljna misa – kažu u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Obred prve adventske svijeće predvotit će mons. lvan Šaško, pomoćni zagrebački biskup. 
Sličan obred paljenja svijeća na adventskom vijencu za drugu, treću i četvrtu adventsku nedjelju održavat će se subotama u 17.45 kod kipa Majke Božje ispred katedrale. Pozivamo vjernike na ta obredna obilježavanja došašća, koje je za nas kršćane sveto vrijeme priprave – poručuju s Kaptola, želeći na ovaj način pažnju vjernika i javnosti usmjeriti na bitnu poruku Božića – rođenje Isusa Krista.

Inicijative udruga

Katolici u Hrvatskoj u adventu će tradicionalno pohoditi i mise zornice, na kojima broj vjernika raste, što Crkva tumači kao želju da se u božićno vrijeme u središte stavi poruka Kristova rođenja. U Crkvi, kažu, nemaju ništa protiv običaja božićnog darivanja, ali ne smije sve biti podređeno kupnji i potrošnji. Stoga su posljednjih godina katoličke udruge pokrenule inicijative protiv komercijalizacije Božića i zloporabe božićnih simbola. Tako se udruga Vigilare pobunila protiv anglikaliziranog „X-massa“ umjesto hrvatskog naziva Božić.

>> Božić u dućane već stigao, svi hoteli puni za advent    

Komentara 6

DU
Deleted user
09:06 23.11.2016.

Znači nema više kobasica i kuhanog u kućicama?

LA
Lavica7
09:07 23.11.2016.

Napokon! Dal to znaci da vise nece reklamirati svece kao magnete Za frizider I da ce se borili Za ukidanje rada nedjeljom? Nece blagosljivat shopping centre? Super.

RG
RuzaSapina56@gmail.com
22:59 22.11.2016.

Hvala Bogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije