Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volonterka Koprivnič

Na jugu Tanzanije mjesec dana brinut ću se za djecu u sirotištu

\'20.04.2011., Koprivnica - Paula Hrpalo putuje u Tanzabiju, gdje ce mjesec dana volontirati u domu za napustenu djecu. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL\'
Marijan Sušenj/PIXSELL
22.04.2011.
u 12:30

Djevojka na put kreće danas, a u Africi će je dočekati sezona monsuna i najezda kukaca

Koprivničanka Paula Hrpalo danas kreće na putovanje o kojem je sanjala još od školskih dana – mjesec dana će provesti volontirajući u dječjem sirotištu u Tanzaniji.

Nesebičnost

– Od malena imam veliku želju otići pomoći onima koji žive u lošim prilikama. Dosad zbog škole, fakulteta i drugih obaveza nisam imala prilike otputovati, pa jedva čekam da krenem – sretna je Paula i kaže da joj se odlazak na put još uvijek čini nestvarnim.

Viša terapeutkinja po zanimanju svoj je život posvetila brizi za druge, pa danas radi kao medicinska sestra u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe. Svoja će iskustva u Africi primijeniti i brinuti se za 25-ero djece.

Sirotište u kojem su mališani smješteni izgrađeno je na inicijativu Ivane Parlov, članice hrvatske Udruge za pomoć siromašnima u domovini i svijetu "Kolajna ljubavi", a smješteno je u Songei, najsiromašnijem gradu na samom jugu Tanzanije s velikim postotkom siročadi čiji su roditelji preminuli od bolesti kao što su malarija ili sida.

Što se tiče putovanja, kaže Paula, najlakši je dio let avionom dug deset sati, no nakon njega počinje prava pustolovina jer od aerodroma do Songee mora autobusom prijeći gotovo tisuću kilometara, a stići će u jeku sezone monsuna i najezde kukaca.

No, pripreme za putovanje Pauli neće ostati u lijepom sjećanju.

Tvrtke nemaju sluha

– S obzirom na to da troškove putovanja moram platiti sama, poslala sam pisma u dvadesetak lokalnih tvrtki s molbom da mi, ako mogu, financijski pomognu u kupnji putnih karata. Međutim, povratnu informaciju dobila sam tek od jedne tvrtke, koja se ispričala zbog nedostatka novca. Nitko drugi nije se ni odazvao, čak ni odgovorio na moju molbu, a to me najviše žalosti – kaže Paula.

Na svu sreću, u pomoć su priskočili Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, koji su mladoj volonterki donirali po 3000 kuna, kako bi pokrila barem dio visokih troškova puta na Crni kontinent.

Komentara 3

ZI
zigi7darko
22:36 28.04.2011.

Moj duboki naklon mladoj dami, za svaku pohvalu. Molim administratora da briše idiotske komentare.

RO
rogi05
07:21 30.04.2011.

opa pa tamo če upoznati \" velike crne \" dečke ......

DM
dr_max
17:35 24.04.2011.

Ne bi imala troskova da je ostala u svojoj domovini i ovdje se brinula o onima kojima briga treba, a takvih je HR puna. Ona se ide brinuti o Tanzanijcima, mos mislit, cula je da joj se tamo moze lako posreciti i da su na Crnom kontinentu veliki, pa se pozurila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije