Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLSTVO Nakon iseljenja vrtića u bolnici gimnazijalci

Na jesen se otvara privatna gimnazija u Dubrovniku

29.01.2009.
u 16:02

Dubrovnik će od ove jeseni dobiti prvu privatnu gimnaziju općega smjera, čiji je osnivač prof. Tomislav Franušić. Franušić je profesor engleskog i talijanskog jezika, a trenutačno radi u zadarskoj privatnoj gimnaziji, odakle i ideja da sličnu školu osnuje i u rodnom Dubrovniku.

Najviše 18 učenika
Prva privatna školska ustanova u Dubrovniku trebala bi se otvoriti u prostorima Opće bolnice Dubrovnik, gdje sada privremeno radi Dječji vrtić Palčica, a koji bi se do tada trebao iseliti nakon obnove vrtićke zgrade. Franušić planira u prvi razred privatne gimnazije upisati 15 učenika, maksimalno 18 jer je osnovni kriterij izvođenja nastave individualni pristup svakom učeniku.

– Upisat ćemo najviše 18 učenika jer je cilj sa svakim raditi individualno, za razliku od državnih srednjih škola, gdje je u razredu i dvostruko više djece. Reakcije na tu moju inicijativu pozitivne su i u struci i u Gradu, a interes su pokazali i roditelji budući da je Dubrovnik jedini grad bez ovakve privatne ustanove. K tome, Dubrovnik je i ispod državnoga prosjeka prema broju gimnazijskih mjesta, gdje ih je samo 17 posto – govori Franušić i dodaje da je hrvatski prosjek 23 posto, a u Europi čak do 35 posto gimnazijskih mjesta.

– Kod budućih učenika neće biti ključan prosjek ocjena iz osnovne škole, već ćemo više voditi računa o njihovim sposobnostima, a ne o usvajanju faktografskih znanja. Činjenica je, a to vidim svaki dan na poslu u zadarskoj gimnaziji, da i učenici bez visokih prosjeka imaju u nekim područjima odličan uspjeh pa se individualnim pristupom u nastavi mogu razvijati ti njihovi afiniteti, ali i poboljšati znanja iz drugih područja.

Usto, naglasak škole bit će i na odgoju jer je on zanemarena komponenta u našem školstvu, čak i u obrazovanju profesora – govori Franušić i dodaje da je jedna od osnovnih prednosti privatnog školstva i rad u jednoj, jutarnjoj smjeni, te pripreme učenika za državnu maturu.

Tim najboljih
– Nastavnički tim već je oformljen, a čine ga najbolji profesori iz dubrovačkih srednjih škola koji će raditi na ugovore o djelu, a poslije će se oformiti vlastiti tim – najavio je prof. Franušić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije