Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na jednom mjestu bogatstvo povijesti i ličnosti, bez granica

Hrvatsko zagorje bit će prikazano na novi, reprezentativan način. Na 800-tinjak stranica će biti uknjiženo sve što tvori Zagorje, od ličnosti, povijesti, pojmova, lokaliteta kao i onoga što Zagorje čini posebnim
26. veljače 2014. u 16:00 0 komentara 311 prikaza
Enciklopedija
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Hrvatsko zagorje dobiva svoju prvu enciklopediju, čija je izrada povjerena Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža. Već je oformljen stručni tim, a u prostorima Krapinsko - zagorske županije održano je javno potpisivanje ugovora o samoj njenoj izradi.

Uz povijest i bajka

Kako je naglasio ravnatelj Zavoda dr. sc. Bruno Kragić, bit će to reprezentativna enciklopedija, koja bi svjetlo dana trebala ugledati 2016. godine.

- Ovo područje ima bogatu prošlost i velika nam je čast što je Županija prepoznala Zavod kao partnera u projektu - rekao je Kragić. Ideja da Zagorje dobije enciklopediju došla je od zagorskog književnika Božidara Brezinščaka Bagole, koji će i biti jedan od izvršnih urednika. Župan Željko Kolar očekuje da će enciklopedija o Hrvatskom zagorju, uz sve važne povijesne činjenice i ličnosti predstavi Zagorje kao bajku na dlanu. Očekuje suradnju s županima Varaždinske i Zagrebačke županije, jer regija Hrvatsko zagorje nikada nije imala granicu, pa će u knjizi mjesta biti za sve one općine i gradove koji će izraziti tu želju.

Od ljudi do lokaliteta

Antun Vujić, glavni ravnatelj Zavoda je napomenuo kako Zagorje ima duboki identitet te je već obrađeno u mnogim oblicima, a sada će biti prezentirano na novi konstruktivan način, ne misleći pritom na politiku.Vrijednost knjige je milijun kuna, od čega s pola milijuna kuna sudjeluje Županija, a ostatak daje Leksikografski zavod. - Enciklopedija će imati oko 800 stranica, na kojima će biti uknjiženo sve što tvori Zagorje, od ličnosti, povijesti, pojmova, lokaliteta kao i onoga što Zagorje čini posebnim - rekao je Vujić.Oživotvorenjem ideje zadovoljan je i Božidar Brezinščak Bagola, koji već brižno radi na enciklopediji.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.