Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva enciklopedija o Zagorju

Na jednom mjestu bogatstvo povijesti i ličnosti, bez granica

Enciklopedija
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
26.02.2014.
u 16:00

Hrvatsko zagorje bit će prikazano na novi, reprezentativan način. Na 800-tinjak stranica će biti uknjiženo sve što tvori Zagorje, od ličnosti, povijesti, pojmova, lokaliteta kao i onoga što Zagorje čini posebnim

Hrvatsko zagorje dobiva svoju prvu enciklopediju, čija je izrada povjerena Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža. Već je oformljen stručni tim, a u prostorima Krapinsko - zagorske županije održano je javno potpisivanje ugovora o samoj njenoj izradi.

Uz povijest i bajka

Kako je naglasio ravnatelj Zavoda dr. sc. Bruno Kragić, bit će to reprezentativna enciklopedija, koja bi svjetlo dana trebala ugledati 2016. godine.

- Ovo područje ima bogatu prošlost i velika nam je čast što je Županija prepoznala Zavod kao partnera u projektu - rekao je Kragić. Ideja da Zagorje dobije enciklopediju došla je od zagorskog književnika Božidara Brezinščaka Bagole, koji će i biti jedan od izvršnih urednika. Župan Željko Kolar očekuje da će enciklopedija o Hrvatskom zagorju, uz sve važne povijesne činjenice i ličnosti predstavi Zagorje kao bajku na dlanu. Očekuje suradnju s županima Varaždinske i Zagrebačke županije, jer regija Hrvatsko zagorje nikada nije imala granicu, pa će u knjizi mjesta biti za sve one općine i gradove koji će izraziti tu želju.

Od ljudi do lokaliteta

Antun Vujić, glavni ravnatelj Zavoda je napomenuo kako Zagorje ima duboki identitet te je već obrađeno u mnogim oblicima, a sada će biti prezentirano na novi konstruktivan način, ne misleći pritom na politiku.Vrijednost knjige je milijun kuna, od čega s pola milijuna kuna sudjeluje Županija, a ostatak daje Leksikografski zavod. - Enciklopedija će imati oko 800 stranica, na kojima će biti uknjiženo sve što tvori Zagorje, od ličnosti, povijesti, pojmova, lokaliteta kao i onoga što Zagorje čini posebnim - rekao je Vujić.Oživotvorenjem ideje zadovoljan je i Božidar Brezinščak Bagola, koji već brižno radi na enciklopediji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije