Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promo

Na Ivanščici rastu izuzetno rijetke divlje orhideje, među njima i najveća u Europi

Varaždinska županija je pokrenula inicijativu da se područje Ivanščice i susjednih gora dodatno zaštiti kategorijom parka prirode
Foto: Promo
1/4
22.12.2023.
u 15:29

Uz najveću europsku orhideju - jadransku kozonošku, na Ivanščici je otkrivena i nova orhideja u flori Hrvatske, zbijenocvatni vranjak, dotad poznat samo na području srednje Europe

Znate li što to može biti mali, trozubi, kacigasti i mirisni, stalno oduševljava i još uvijek raste Ivanščici, najvišoj planini sjevera Hrvatske? Sve su to vrste kaćuna ili divljih orhideja, biljaka koje zbog svoje jedinstvenosti i osebujnog cvijeta privlače posebnu pažnju. Područje Ivanščice posebno je bogato tom vrstom biljaka: tamo raste veliki broj različitih divljih orhideja, a sve spadaju u strogo zaštićene vrste i važno ih je očuvati. 

Uz mali, trozubi i kacigasti kaćun, crvenu vratiželju i mirisni vranjak, na Ivanščici nalazimo i najveću europsku orhideju - jadransku kozonošku, Natura vrstu radi čijeg se očuvanja izdvajaju čak i zasebna područja ekološke mreže. Na Ivanščici je otkrivena i nova orhideja u flori Hrvatske, zbijenocvatni vranjak, koja je do tada bila poznata samo na području srednje Europe.   

Jadranska kozonoška, najveća europska orhideja
Foto: Promo

Stanište ovih predivnih i rijetkih biljaka su suhi brdski travnjaci, koji su posebno značajni po velikoj bioraznolikosti: na samo jednom kvadratnom metru možemo nabrojati i do 80 različitih biljnih i životinjskih vrsta! Nažalost, baš poput divljih orhideja, mnoge od tih vrsta su ugrožene. Među njima su hrvatski karanfil, endemska vrsta, kao i velika sasa s posebno lijepim velikim cvjetovima. Na vršnom dijelu Ivanščice žive i sva tri hrvatska ljiljana, kranjski ljiljan, zlatan i lukovičavi ljiljan, a tu je i jedno od rijetkih hrvatskih staništa alpskog jaglaca.  

- Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, koja vodi brigu o 26 zaštićenih područja prirode te o 19 područja ekološke mreže, izradila je planove upravljanja, desetogodišnje planske dokumente kojima će se pridonijeti očuvanju brojnih ugroženih i rijetkih vrsta Europe, koje su određene kao ciljevi očuvanja za pojedina područja ekološke mreže. Samostalno ili u suradnji s drugim ustanovama, za područje Varaždinske županije izrađeno je pet planova upravljanja, od kojih se jedan odnosi na vršni dio Ivančice. U Varaždinskoj županiji će u 2024. godini poseban naglasak biti na daljnjoj zaštiti Ivanščice – ističe župan Anđelko Stričak. 

Župan Anđelko Stričak najavljuje daljnju zaštitu Ivanščice
Foto: Promo

Ivanščica je najviša planina Hrvatskoga zagorja, dužine oko 30 kilometara i širine do devet kilometara. Pruža se u smjeru istok – zapad i pravi je tip ulančane planine. Njezin najviši vrh je na 1.060 metara nadmorske visine i nalazi se u Varaždinskoj županiji.  

Šume i travnjaci dva su najvažnija i najrasprostranjenija ekosustava na tome području. Uz njih važnu ulogu imaju vlažna i močvarna staništa te staništa litica i sipara. Unatoč pitomomu izgledu, na Ivanščici ima velikih strmina, pa i golih stijena. Provedenim istraživanjima utvrđena je bogata i raznovrsna flora i vegetacija, zbog čega se Ivanščica ubraja među botanički važna područja Hrvatske. 

Po velikoj bioraznolikosti posebno su značajni suhi brdski travnjaci, na kojima rastu i jedinstveni te rijetki primjerci divljih orhideja i drugih biljaka. S ciljem da se očuvaju vrijednosti i posebnosti najviše planine sjevera Hrvatske i susjednih gora, Strahinjčice, Maceljske i Ravne gore, Varaždinska županija je s Krapinsko-zagorskom županijom pokrenula inicijativu da se to područje dodatno zaštiti kategorijom parka prirode.   

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije