Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najteža zadaća

Na ISIL će udariti nova iračka vlada u koju su ušli i suniti i Kurdi

Haidar al-Abadi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
09.09.2014.
u 19:44

Jedan od većih izazova nove vlade u Bagdadu bit će zadržati Kurde koji se pripremaju za referendum o odcjepljenju Kurdistana

Irački parlament, s većinom glasova – 177 od ukupno prisutnih 289, dok je 39 zastupnika, većinom sunita, bojkotiralo sjednicu – potvrdio je novu vladu predvođenu premijerom Haidarom al-Abadijem.

Abadi još nije imenovao ministra unutarnjih poslova i obrane, ali je obećao da će to učiniti u roku od tjedan dana nakon konzultacija s iračkom i sunitskom koalicijom jer i jedna i druga strana žele te dvije ministarske fotelje. Njegovi su zamjenici Hoshyar Zebari, Kurd i bivši ministar vanjskih poslova, te Saleh al-Mutlaqu, sekularni sunit koji je bio na istoj dužnosti u prethodnoj vladi. Abadijeva vlada formirala se nakon što su Amerikanci vršili pritisak na bivšeg premijera Nurija Al-Malikija da odustane od kandidature nakon što je izgubio povjerenje među sunitima. I Iran je otkazao podršku Al-Malikiju.

Al-Abadi je musliman šijit i u njegovu vladu uključeni su većinom šijiti, ali i kurdska i sunitska manjina. Glavna zadaća nove iranske vlade bit će obnova iračke vojske koja se u ožujku ove godine raspala pred pohodom Islamske države. Najveći izazov koji Abadijeva vlada može imati su Kurdi koji se pripremaju za referendum o odvajanju iračkog Kurdistana od Iraka. Stoga je Al-Abadi Kurdima obećao da će raditi na poboljšanju odnosa između Bagdada i iračkog Kurdistana te na decentralizaciji.

>>Hrvatska je jedna od 7 država koje šalju oružje Kurdima

>>John Kerry: Odlučni smo, uništit ćemo ISIL!

Komentara 4

XA
xaron
21:43 09.09.2014.

...Na ISLS će udariti nova Iracka Vlada... Kako može vlada udariti na bilo koga , i kakva je to pismenost. Mora da se onima iz ISLS-a već tresu gaće od nove vlade. Uostalom, ta Iračka vlada ima već pod oružjemžjem 350 000 ljudi i gubila je grad za gradom kao dijete klikere. Šta će to promijeniti stanje rasula u vojsci time šta imaju "novu vladu " ? Jedino šta ovdje nije jasno je : šta nam to medija pokušavaju ponovo podvaliti .

ER
Erazmo
04:44 10.09.2014.

Očito da se traži politički konsenzus vlade za uništenje sunitskih fanatika i terorista tzv,Islamske države i suradnja sa Nato savezom i Arapskim državama koje su odlučne iskorijeniti ovo zlo pod okriljem vjere i Islama. Treba ove fanatika bespoštedno uništiti kaoti kao i pomagače ,a svim onima koji su napustili demokratske države da bi se borili na strani zla treba zabraniti povratak,a njihove obitelji i simpatizere poslati u države iz kojih su došli!!!

MX
Mister X
10:05 10.09.2014.

Jedan telefonski poziv u Irak i hopala evo prave demokracije za 2 sata samo da se zna i nas razvesele sa tom vjesti jel sada je rat veči i sigurniji da čemo ( zapad opet tu pobjediti !)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije