Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saša Medaković

'Na IRB-u je pronađen neprijavljeni nuklearni otpad, no nema mjesta panici'

Medaković
Davor Puklavec/PIXSELL
04.09.2015.
u 14:30

Medaković je poručio kako nema prostora za paniku, budući da je skladište sanirano, a materijal pod nadzorom

Ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković potvrdio je kako je tijekom sanacije skladišta na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu pronađen neprijavljeni nuklearni materijal, što je prvi objavio Večernji list u današnjem izdanju.

Medaković je poručio kako nema prostora za paniku, budući da je skladište sanirano, a materijal pod nadzorom.

Podsjetimo, gotovo 400 kilograma uranija, koji nije zaveden u službene obavezne evidencije nuklearnog materijala, čuva se bez posebnih sigurnosnih mjera za zaštitu od zračenja i krađe u samom središtu Zagreba, u skladištu nuklearnog otpada Instituta Ruđer Bošković.

Vijest o pronalasku nuklearnog materijala, potencijalno vrlo opasnog za zdravlje ljudi i okoliš te pogodnog za zloporabu u kriminalne svrhe, iznimno je šokirala hrvatske sigurnosne i stručne službe – taj materijal nigdje nije evidentiran, ne postoji službena informacija kada je i otkud dovezen te za što se koristio.

>> Nema razloga panici, no uranij se mora maknuti iz Zagreba

>> Za 400 kg uranija u Zagrebu -
 nije se znalo

Komentara 2

FI
fiberglas
14:41 04.09.2015.

Točno. Al´ ima mjesta: ostavkama, kaznenim prijavama i pržunu.

GO
goran2hr
20:28 04.09.2015.

Pa to i nije "nuklearni otpad" , nego uranov oksid, tzv. "žuti kolač" - sirovina za izradu nuklearnog goriva. Nije nešto pretjerano radioaktivan. Nije korektno ako se ne vodi evidencije i ako se propisno ne čuva, ali izrazi "panika" i "šokirani" ipak je novinarsko pretjerivanje. Zanimljivije će biti vidjeti kako će sada taj otkriveni materijal "ispariti", po mogućnosti završiti u rukama stranaca i to badava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije