Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treći dan intervjua

Na intervjuima najviše zaposlenika policije

aktovka, direktor
Arhivska fotografija
26.09.2012.
u 16:53

I ovaj dan zastupnici su najduže ispitivali novinara, Dragana Miljuša iz Splita, koji je rekao da nadležni zakon nije dobar

Trećeg dana razgovara s kandidatima za posao u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na intervjuima je bilo najviše zaposlenika policije, a vidljivo je da tijekom prva tri dana dominiraju dosadašnji zaposlenici državne uprave, državnih tvrtki, policije, revizori te novinari.

HDSSB-ov Dinko Burić policijskog je inspektora koji se bavi gospodarskim kriminalitetom Jozu Ljubičića pitao je u svom radu imao doticaja s aferom Fimi medija u koju je uključen i MUP.

– Indikativno je da je čovjek koji je načelnik odjela gospodarskog kriminala na tu funkciju došao nakon tek dvije do tri godine provedene u MUP-u – primijetio je Ljubičić, a Burića je zanimalo i je li normalno da bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin bude involviran u aferu Fimi medija, a da nitko drugi u MUP-u ne zna da se događaju nepravilnosti.

– Bilo mi je čudno i da je takva osoba došla do ministarskog mjesta – bio je iskren Ljubičić. Istom temom Burić se bavio i pri intervjuiranju Zlatka Mauhara, koji u policijskom Nacionalnom uredu za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije radi kao policijski savjetnik za gospodarski kriminal. Pitao ga je je li znao za korupciju koja se u policiji događala za vrijeme ministara Kirina i Rončevića.

– Naše postupanje se bazira na prijavama i zahtjevima drugih državnih institucija, uglavnom DORH-a. Sva saznanja koja skupimo mi, šaljemo zatim DORH-u. Sudjelovao sam u nekim konkretnim slučajevima o kojima govorite, ali ne mogu govoriti o tome – opravdao se Mauhar.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih zviždača Robert Matijević, koji je progovorio protiv bivšeg ravnatelja Carine Mladena Barišića, koji je također optuženik u aferi Fimi Medija, kazao je da je trenutačno nezaposlen jer je u invalidskoj mirovini na koju je bio prisiljen zbog mobinga kojeg je vršio Mladen Barišić. Nije htio govoriti o detaljima saslušanja pred Nacionalnim vijećem za korupciju jer je ono tajno.

– Održao sam četrdesetak sastanaka s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i podnio isto toliko prijava koje su se uredno odbacivale pod izlikom nije mogao znati – tvrdi Matijević.

I ovaj dan zastupnici su najduže ispitivali novinara, Dragana Miljuša iz Splita, koji je rekao da nadležni zakon nije dobar.

– Prošle godine Povjerenstvo je postupalo u samo 78 predmeta. Trebalo bi ispitivati i nesrazmjer između prijavljene i realne imovine i gledajući napise u medijima i broj predmeta po kojima je postupano. Mislim da Povjerenstvo nije radilo svoj posao – uvjeren je Miljuš koji je gradonačelnika Splita, s kojim se sukobio više puta, što je zabilježeno i televizijskim kamerama, nazvao "hodajućim sukobom interesa", a s ovom se tvrdnjom složio i HDZ-ov Dujomir Marasović.

Davora Panića iz Dukata HDZ-ov Stjepan Milinković pitao je misli li da je sukob interesa činjenica da je tijekom mljekarskih prosvjeda Dukat jednostrano raskinuo ugovor, a tome se nije usprotivio ni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

– Čovjek još radi u Dukatu, da nam odgovori na to, bio bi u sukobu interesa pa bi ga mi odmah morali zaposliti – upozorio je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Šime Lučin. Nakon toga Panića su pitali bi li imao problema istraživati predsjednika države ili premijera, na što je Panić odgovorio:

– Oni imaju problem, a ne ja – spretno je kazao.

Bivšeg pomoćnika ministra u nekoliko ministarstava u razdoblju od 1996. do 2008. godine Lovru Pejkovića HDSSB-ov Dinko Burić pitao je smatra li sukobom interesa činjenicu da stranka svojoj predsjednici kupi broš vrijedan pet tisuća kuna.

– Izričito je zabranjeno primati darove ili novčane poklone. Ako je vrijednost dara veća od 500 kuna, onda je to problem – spremno je odgovorio Pejković. HDZ-ovog Dujomira Marasovića zanimalo je pak ima li razlike u tome da stranka plati stranačku večeru 20 tisuća kuna legalnim novcem i kupnje tog broša.

– Ne razgovaramo o političkim strankama nego o dužnosnicima i mogu li se primati darovi ili usluge. Ručak se ne navodi u zakonu, piše samo da je zabranjeno primanje darova – nastavio je Pejković.

>> Kandidati: Plaća mora biti na razini koja sprječava korupciju

 

Komentara 2

ME
Medo123
22:33 26.09.2012.

Po meni i treba biti najviše policajaca detektiva ali ubaciti u zakon i da ih treba objesit na najbližu vrbu ako prime mito ili rade po političkom naređenju jer im je posao upravo obrnuto da štite građane čega se nadam da če se bar jedan ili dva sjetiti napraviti

TI
tihomirtr
17:11 26.09.2012.

jedan od članova bude sigurno dragan miljuš kadar sdp-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije