Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Na Golom otoku imali su više hrane nego pacijenti u bolnicama'

Jovo Kapičić, bivši general UDBA-e i pomoćnik šefa jugoslavenskih tajnih službi Aleksandra Rankovića, priznao je da je predložio da Goli otok bude mjesto na kojem će biti zatvor
23. siječnja 2013. u 16:49 16 komentara 795 prikaza
Goli otok
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Jovo Kapičić, bivši general UDBA-e i pomoćnik šefa jugoslavenskih tajnih službi Aleksandra Rankovića, priznao je da je predložio da Goli otok bude mjesto na kojem će biti zatvor, ali tvrdi da je to napravio na "zahtjev države i vlasti", piše agencija Anadolija.

– Mislim da je to bila uspješna stvar i to je tako i primljeno – kazao je Kapičić o zatvoru Goli otok te dodaje da tamo nije bilo nikakvih masovnih zločina. 

– Sve drugo što se priča i planira, to je sve laž. Sve te priče su istina kao što je istina da je Draža Mihajlović nacionalni heroj. Ako Draža može biti heroj, moglo bi biti i da je i Jova Kapičić uništavao informbirovce, a bilo ih je 16 tisuća – kazao je Kapičić.

"Bolesni majstorluk"

– Pa, ja uzeo Slovence za uši, Makedonce za noseve, pa Bosance... Sve ja to skupio i poslao na Goli otok. Tako je to prikazano u jednoj zemlji idiota – dodao je Kapičić. Kazao je da se treba sjetiti kako su "Česi prošli s Rusima" i podsjetio je da su "lude ruske armije ubile nekoliko tisuća časnika Poljaka".

– Treba vidjeti što su Rusi napravili od Budimpešte. A ovi ovdje radili su planove da dobiju činove i služe jednoj velikoj sili, koja se poslije rata izopćila – objasnio je Kapičić, a priče o užasima na Golom otoku naziva "bolesnim majstorlukom".

"Imali su više hrane i bolje uvjete nego bolesnici u tadašnjim bolnicama"

– Goli otok prikazivan je kao srednjovjekovno mučilište, da su tamo bile mašine i aparati za mučenje. Znate tko je njih liječio? Oni koji su liječili Politbiro Jugoslavije i Tita! Imali su više hrane i uvjeta nego bolesnici u tadašnjim bolnicama – rekao je Kapičić i dodao da "ih nisu htjeli uništiti, nego ih skloniti jer su velikim dijelom postali 'peta kolona' koja je čekala Ruse".

– Rusi sprijeda, a ovi s leđa. A mi da se sakupimo na Terazijama da nas povješaju kao što je onaj rimski car vješao kršćane – kazao je Kapičić i dodao da nije sudac nego je bio "policajac vrhovne razine" i vodeći čovjek u državnoj sigurnosti. 

– Nisam nikome zlo napravio – zaključuje priču o Golom otoku Kapičić.

>>Bivši zatočenici Golog otoka traže od Srbije do milijun eura odštete

Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika

A1 izdvaja za Vas

  • vadis:

    Zamislite, komunisti pricaju o humanosti.U ime te totalitarne ideologije pobijeni su milijuni ljudi. Nezna se tko je zla vise napravio nacizam/fasizam ili komunizam. Cilj je opravdavao sredstva, trebalo je istrijebiti ideloske protivnike. Njihov drug Tito je je ratni zlocinac kao Staljin i Hitler.

  • abendblatt:

    Da, da, ljude se slalo na Goli Otok, na rehabilitaciju, dolazili su ne uhranjeni, sa 48-50kg. a odlazili bi kao sto kilasi ili 120 kilasi, jel tako Jovo?.kako netko moze uopce objavit ovakve gnjusne lazi jednog zlostavljaca?.

  • Jaximus:

    Ovo je Srpsko viđenje realnosti i povijesti. Objasniti velikosrbinu i komunistu istinu je kao objasniti slijepom čovjeku kako izgleda realnosti. Dakle, nemoguće. Svima one koji su uz naredbu zločinca Josipa Broza Tita maltretirali ljude na Golom otoku treba suditi.