Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SJEDNICI VLADE

Plenković dan nakon nezapamćene oluje: 'Ovo je znak sve bržih i razornijih klimatskih promjena'

Zagreb: Održana 234. sjednica Vlade RH
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
20.07.2023.
u 12:53

Sjednicu je otvorio premijer Plenković uvodnim govorom

Na dnevnom redu 237. sjednice Vlade Republike Hrvatske nalazi se 29. točaka. Među njima su informacije o tijeku sanacije štete koju su uzrokovali potresi, donošenje odluka o mjerama vezanim uz pojavu Afričke svinjske kuge, te prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2023. godinu.

Sjednica bi trebala početi uskoro, a otvorio ju je premijer Andrej Plenković uvodnim govorom.

- Prema trenutno dostupnim informacijama, od posljedica nevremena ozlijeđeno je više od 60 osoba, a smrtno su stradale četiri osobe. Izražavamo žaljenje zbog četiri izgubljena života i sućut njihovim obiteljima. Ozlijeđenima želimo brz oporavak, započeo je premijer.

- Razgovarao sam s gradonačelnikom Zagreba i svim županima s pogođenih područja. Vlada će, kao što je to činila i ranije, pomoći u saniranju šteta. Prema prikupljenim podacima oštećeno je više od 2000 objekata i veći broj vozila, a šteta se još utvrđuje. Prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, angažirano je preko 5000 vatrogasaca koji su sudjelovali u više od 1700 intervencija, naveo je Plenković.

- Ovo je bila jedna od najvećih grmljavinskih oluja u Zagrebu. Prema dosad dostupnim podacima, udari vjetra bili su olujni na granici s orkanskim. Ovo je novi znak sve razornijih klimatskih promjena koje ne pogađaju sam Hrvatsku i Europu, nego cijeli svijet. Klimatske promjene jačaju više i brze nego što smo očekivali. Na žalost, morat ćemo se naviknuti da će se esktremni fenomeni poput velikih poplava koje su se događale svakih 100 i više godina sada događati češće, a troškovi će biti sve veći, stoga ćemo se nastavljati pripremati i jačati svoju otpornost na klimatske fenomene, zaključio je predsjednik Vlade.

Zahvalio je i ministrima koji su održavali kontakt sa službama u njihovoj nadležnosti kao i čelnicima lokalnih samouprava.

VIDEO Zagreb kao ratna zona: Pogledajte kako grad izgleda dan poslije nezapamćene oluje

U uvodnom govoru, premijer se dotaknuo i, kako je naveo, drugog "krupnog problema" s kojim se suočava Hrvatska, a radi se o Afričkoj svinjskoj kugi. Naveo je kako bolest predstavlja ozbiljan ekonomski i sanitarni rizik za sektor svinjogojstva, te ponovio kako se radi o bolesti koja nije opasna za ljude, no može se prenijeti s čovjeka na životinju.

- Radi zaustavljanja širenja zaraze aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom. U utorak su donijete nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, zbrinjavanje i eutanaziju životinja. Nastavljamo poduzimati sve u svojoj moći i nadležnosti kako bismo smanjili rizik od zaraze. Pored osiguranih sredstava, Vlada će danas donijeti odluke kojima ćemo osigurati novčanu pomoć proizvođačima, zaključio je Plenković.

Premijer se dotaknuo i izvanrednog zasjedanja Hrvatskog Sabora koje će se održati sutra na inicijativu predsjednika Republike Zorana Milanovića. Kazao je kako tu nema dilema, te da se radi o dvije teme o kojima u Vladi "razgovaramo stalno". 

- Štrajk službenika u sudstvu nešto je čime se bavimo svakodnevno. Ministar Malenica cijelo vrijeme razgovara s predstavnicima sindikata i na dnevnoj bazi traži rješenje koje ne bi dovelo druge državne službenike i namještenike u poziciju da se naruši njihov status i njihova plaća, ustvrdio je.

VIDEO Profesor Dragan Bagić komentira Milanovićev zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog Sabora

Smatra važnim da javnost razumije kako je "univerzalno rješenje" koje je Vlada postigla koncipirano kako bi se premostilo nekoliko mjeseci dok Sabor ne izglasa novi zakon, a nakon toga će se donijeti Uredba za državne službenike. Naglasio je i kako su u mandatu njegove Vlade plaće sudskih službenika rasle u prosjeku 64 posto, te da za ovu temu nitko nema više interesa od Vlade.

Što se tiče viškova plina, premijer Plenković podsjetio je kako je Hrvatska "i te kako zaštitila i svoje građane i gospodarstvo kao i sve institucije" ističući da je malokoja država EU do te mjere opskrbila i osigurala svoje stanovništvo. 

- Ono što je posebno važno je da smo našim odlukama osigurali plin i onima koji su ostali bez opskrbljivča. Plin iz hrvatskih polja koristio se u Hrvatskoj i tu priču s viškovima plina rasčistit će Vlada. Doživljavamo to kao politikanski pristup predsjednika koji je ovdje zauzeo stranu oporbenih političkih stranaka i djelovao na temelju njihovih političkih pritisaka. Vlada će u okviru svojih aktivnosti nastaviti rješavati ova pitanja bez obzira na oporbene inicijative predsjednika republike, kazao je premijer.

Najavio je važnu odluku o prskanju komaraca u više županija koje su se obratile Vladi za pomoć u rješavanju tog problema.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar Greta_Th
Greta_Th
13:06 20.07.2023.

Konačno glas razuma i to u samom vrhu države.

Avatar Bruno
Bruno
13:40 20.07.2023.

Ravnozemljaci yopet kontra.

Avatar Maks:
Maks:
13:14 20.07.2023.

Sad ce oporba kontra, grmoja sazvat "povjerenstvo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije