Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9. svibnja

Na današnji dan obilježava se Dan Europe

europska unija, zastava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.05.2014.
u 08:54

Toga je datuma 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik

Na današnji dan obilježava se Dan Europe.

Toga je datuma 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe.

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njezinim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

>> Cijela EU vratila se gospodarskom rastu, jedino Hrvatska i Cipar i dalje u padu

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:55 09.05.2014.

Hm, ne želim više ništa obilježavati jer su me svi prevarili.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:14 09.05.2014.

Živjela nasljednica Austro-Ugarske, trebalo nam je 100 godina da nastavimo gdje smo stali nakon uvaljenog jugoslavenstva i braće južnih.

MU
mudrilopov
18:27 15.05.2014.

Kada se obiljezava dan Rimskog Carstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije