Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravko komšić

'Na Dan vukovarskih branitelja prisjetit ćemo se onih kojih nema'

vukovar branitelji (1)
Foto: Branimir Bradarić/PIXSELL
1/3
23.08.2013.
u 15:35

Odlučili smo se organizaciju Dana vukovarskih branitelja ponukani primjerima iz nekih drugih gradova u Hrvatskoj koji imaju slične manifestacije, pojasnio je Komšić

Poslije niza prozivki i u subotu se u Vukovaru obilježava prvi po redu Dan vukovarskih branitelja koji bi, kako se najavljajuje, trebali postati tradicionalna manifestacija u gradu. 

– Odlučili smo se organizaciju Dana vukovarskih branitelja ponukani primjerima iz nekih drugih gradova u Hrvatskoj koji imaju slične manifestacije. I mi želimo na ovaj način obilježiti svoj dan, okupiti se, družiti i prisjetiti svih onih događaja, ali i prijatelja koji više nisu među nama, rekao je Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara koja je i organizator manifestacije. Dodaje da je datum održavanja, 24. kolovoz, uzet namjerno jer je to dan prvoga sveopćeg napada na Vukovar kada su prvi put korištena sva ratna sredstva. 

– Mogli smo uzeti i bilo koji drugi dan, ali ovaj datum ipak ima određenu simboliku. Toga dana zabilježen je i avio napad kada je na silosu Đergaj Luka Andrijanić srušio dva vojna zrakoplova. U isto vrijeme započelo je srtiljerijsko granatiranje i tenkovski napad na Mitnicu. Radi svega toga odredili smo ovaj datum, istakao je Komšić. Međutim, većina pripadnika braniteljske populacije slaže se da Dan vukovarskih branitelja dolazi u vrijeme kada su oni najviše razjedinjeni i kada dobrim dijelom njih upravlja politika radi raznih svojih interesa. Podsjeća se na razne izjave, kritike, prozivanja i slične stvari koje su postale uobičajene među vukovarskom braniteljskom populacijom.

– Kada je riječ o ćirilici svi mi razmišljamo isto, ali kada je riječ o nekim drugim stvarima ne vidim zašto bi morali svi isto razmišljati. Mislim da je dobro što ima više braniteljskih udruga jer tako nema jednoumlja. Sa druge strane volio bih i kada bi mi netko rekao tko je sve danas dio Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i koje to udruge ga podržavaju, rekao je Komšić napominjući da je krajnje vrijeme i da se konačno saznaju neke brojke vezane za vukovarske branitelje.

– Najavljivalo se svašta, a nije učinjeno ništa. Mislim tu na najave oko prozivanja lažnih branitelja. Mislim i da je vrijeme da se razluči tko je vukovarski branitelj i koji su preduvjeti za takvo što. Da ima volje i želje to bi se vrlo lako riješilo ali očigledno da toga nema, zaključio je Komšić. U okviru Dana vukovarskih branitelja biti će položen vijenac podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju, služena misa, a potom je organizirano zajedničko druženje.

>>Sabo: Da HDZ vlada, ćirilica bi u Vukovaru bila još 2009.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije