Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majstori

Na dan uštede 100 litara goriva, a tikve poberu za osam sati

'08.10.2010. Donji Kraljevec, Poljoprivrednik Balig Ivan izumio je stroj za branje bundeva i odvajanje kostica od tikvinog mesa. Na svojoj zemli ujutro je demostrirao stroj i rezultati su vise nego za
'Marko Jurinec/PIXSELL'
08.10.2010.
u 17:00

Ove je godine urod koštica golica vrlo loš i bit ćemo sretni ako uspijemo pokriti troškove proizvodnje, kaže Ivan Balog iz D. Kraljevca

Obitelj Balog iz Donjeg Kraljevca među najvećim je proizvođačima koštica golica u međimurskom kraju, a nakon pet godina rada napokon je usavršila i vlastiti stroj za branje tikvi.

– Stroj je vrlo učinkovit. Ubire tikve i odvaja iz njih koštice, a tikvino meso melje i ispušta na tlo. Za osam sati njime uspijemo pobrati tri hektara tikvi i radom s dva traktora uštedjeti oko 100 litara goriva na dan. Najvažnije je to da ništa ne rastepemo jer se ne izgubi ni jedna jedina koštica. To samo dokazuje da ne moramo kupovati vani strojeve i da se oni i te kako mogu napraviti i kod kuće ustrajnim radom, odricanjem i znanjem – kazao je Ivan Balog, koji je sa sinom Krunoslavom napravio i usavršio ovaj stroj. Svake godine uočavali su nedostatke, a onda bi tijekom zime dorađivali stroj sve dok ga nisu usavršili. Danas mnogi proizvođači koštica golica dolaze k Balogovima, a mnogi bi željeli i kupiti stroj. Ovaj svoj patent su i zaštitili, a već sada su neki proizvođači zainteresirani za proizvodnju njihova stroja. Obitelj ima 60 hektara, od čega 50 ha vlastite zemlje, na kojima uzgaja tikve za koštice.

Do sada su sve koštice, i to oko 40 tona, izvozili u Austriju, a nešto i u Sloveniju. No, ove su godine odlučili da će ih dio sami preraditi u jestivo ulje i ulje za njegu kože, a u pripremi imaju i dva nova proizvoda koja su trenutačno na testiranju. Osim stroja za branje tikvi, Ivan i Kristijan Balog sami su napravili i sušaru u kojoj suše koštice te stroj za pranje bundeva. Proizvodnjom golica počeli su se baviti prije 15 godina, no ove je godine urod iznimno loš.

– Bit ćemo sretni ako uspijemo pokriti troškove jer je prinos i triput manji nego inače. Srpanjska je kiša sve pokvarila – kaže Ivan Balog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije