Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN POBJEDE

Dolaze vojnici iz Letonije, Litve, Estonije i Albanije, možda i Poljske

Dan pobjede
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.07.2015.
u 12:18

Kuloari bruje da je i ministar obrane ostao začuđen kad je shvatio da se naša diplomacija vrlo slabo angažirala u lobiranju za vojni mimohod

Letonija, Litva, Estonija i Albanija – te su četiri zemlje, izgleda, potvrdile sudjelovanje svojih vojnih postrojba na vojnom mimohodu u Zagrebu 4. kolovoza. Kako se saznaje, Poljska još nije javila hoće li sudjelovati, a konačni odgovor očekuje se ovih dana. Organizaciju mimohoda mediji su ocijenili fijaskom jer su otkazale brojne zemlje, i to zbog komplikacija nakon negativnog stava i upozorenja Srbije.

Iz Hrvatske su, nakon kompromisa između Vlade i predsjednice RH, pozivi otišli u 13 zemalja, članica NATO-a. Budući da su svi bili svjesni da se jako kasni s pozivnicama, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je uz ministra obrane Antu Kotromanovića supotpisala pozivnice, upitala je, prije otprilike dva mjeseca: “Ministre, možete li jamčiti razinu mimohoda”, misleći i na dolazak stranih vojnika. Kotromanović je, navodno, odgovorio: “Predsjednice, ne brinite se, to je moja briga, jamčim vam da će to biti na visokoj razini i da će doći predstavnici partnerskih zemalja”.

Na sastancima državnog vrha moglo se nazrijeti da je i premijeru Zoranu Milanoviću bilo prilično stalo do toga da mimohod bude organiziran na visokoj razini, a najviše mu je bilo stalo, tvrde upućeni, da na mimohod dođu predstavnici susjednih zemalja. Navodno je, nakon dogovora, predsjednica RH pitala ima li potrebe da se i ona uključi u pregovaranje i lobiranje za dolazak stranaca, no rečeno joj je iz Vlade da to nije potrebno. Saznaje se da je ministar obrane bio uvjeren da će supotpisane pozivnice i angažman putem naših diplomatskih predstavnika i MVP-a ministrice Vesne Pusić biti dovoljan.

No, kuloari bruje da je i ministar obrane ostao začuđen kad je shvatio da se naša diplomacija vrlo slabo angažirala u lobiranju za vojni mimohod te da je ministrici vanjskih poslova, kažu, sada najviše stalo do lobiranja za njezinu kandidaturu za mjesto šefice UN-a. I onda se u samo nekoliko dana dogodilo da su otkazale nama važne zemlje, poput Italije, Mađarske i Slovenije, a Austrija je odmah na početku javila da neće sudjelovati u mimohodu.

>> Udarac iz Beograda ipak nije promašio svoju metu

>> Razina sudjelovanja je značajno viša od sudjelovanja SAD-a na prethodnim obilježavanjima Dana pobjede

Komentara 8

R1
R1971D
12:23 22.07.2015.

Drago mi je da dolaze Albanci, volio bih da dođu i Bošnjaci i ostali srpski "simpatizeri"...

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
14:19 22.07.2015.

Da su samo htjeli da umanje vaznost predsjednice to se odma vidilo,,,vesna pusic je totalno nesposobna za bilo koju funkciju,a ovo ministar vanjski posova,,nista cudno zato i gubimo svagdje i na svakom planu,,,,,da li su oni trazili od predsjednice pomoc,drugacija bi slika bila danas,a da nisu je uopce kontaktirali,pa vidi se da se ona uopce ne oglasava,,rekla je istinu za svog posjeta Kninu,da ona koliko zna i koliko su je obavjestili ide sve po planu,,eto sad ovi rezimski mediji bi pod svaku cjenu pokusali kukurikati da saperu sramotu, ova vlada je ista kao i promasena investicija u Obrovcu za vrjeme bivse drzave

DU
Deleted user
14:35 22.07.2015.

pa od koga je to očekivao od ministarke spoljnih poslova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije