Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orsat Miljenić:

Na Cvjetnom je dijete moglo ostati bez roditelja zbog nečega što je već riješeno

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.11.2014.
u 09:00

– U ovrsi se više ništa ne može promijeniti i država će uvijek stati iza toga da se ona provede – kazao je Miljenić

–  Strahujem li da bi se to moglo ponoviti? Strahujem uvijek – kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada komentirajući pucnjavu tijekom deložacije blizu Cvjetnog trga u Zagrebu.

–  U ovrsi se više ništa ne može promijeniti i država će uvijek stati iza toga da se ona provede. U Ovršnom zakonu smo promijenili mnoge stvari koje idu na ruku ovršenika – kazao je Miljenić te dodao da se mora "izbjegavati nasilje". - Na Cvjetnom je neko dijete moglo ostati bez roditelja zbog nečega što je već riješeno – objasnio je Miljenić i dodao da se ovrhom samo provodi odluka suda. – Moramo osigurati provedbu sudske odluke – zaključio je Miljenić i dodao da se građani moraju boriti u sudskom postupku prije ovrhe jer će se ona nakon postupka ionako provesti.

Nisam u sukobu interesa

Ministar je u emisiji odbacio optužbe Hrvatske udruge javnih ovršitelja da je u sukobu interesa jer je njegov odvjetnički ured nastavio raditi ovrhe za VIP-net i Hrvatsku poštansku banku.  – Oni su ljutiti i prepoznali su mene kao metu. Pričaju o sukobu interesa, ja im poručujem da podnesu prijavu – kazao je o javnim ovršiteljima Miljenić i naglasio da nije u sukobu interesa jer njegov odvjetnički ured više ne postoji.

O uvrštavanju predstečajnih nagodbi u Stečajni zakon, Miljenić je kazao kako su one na početku prepoznate kao potrebna mjera, ali i naglasio da se znalo da su privremeno rješenje te da moraju ući u stečajni postupak. Dodao je da stečajni postupak treba ubrzati. – Najgore je što nam se događalo da smo koristili stečaj kao socijalni osigurač i kupovalo se vrijeme. Propala je proizvodnja i ljudi su ostajali bez posla jer su dugovi previše narasli. U stečaju se mora omogućiti firmi da preživi, a vjerovnici da se naplate – kazao je ministar.

Nema političkih procesa

Na pitanje ima li u Hrvatskoj političkih procesa, na što upozoravaju pojedini odvjetnici osumnjičenika u aferi Agram i HDZ-ov glavni tajnik Milijan Brkić, Miljenić kaže da "nema procesa koji bi bili povezani s politikom i na koje bi politika utjecala".  – Mi vladajući nemamo ni jedan mehanizam da to napravimo. Toga apsolutno nema – kazao je Miljenić i objasnio da je Državno odvjetništvo, na koje on nema utjecaj, "gospodar procesa".

– Policija samo odrađuje onaj jedan dio s njima u suradnji. DORH je neovisno državno tijelo i svi mu moraju vjerovati. Kada govorimo o utjecaju, mislite li da netko ne bi onda utjecao da ne idu procesi protiv SDP-ovaca – rekao je Miljenić i dodao da je stvarni gospodar procesa sud.

"Nemam moć bacanja fetvi"

– Nemam moć bacanja fetvi. Nasmijao sam se kada sam vidio tu izjavu – kazao je Miljenić o izjavi predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića da je ministar na njega bacio fetvu. Otkrio je da će se rebalansom proračuna pokriti "gotovo svi dugovi" koji postoje u njegovu resoru. – Dugovi u pravosuđu oduvijek postoje, uglavnom prema odvjetnicima i vještacima. I to je problem. Svi znaju da država to ciklički plaća. Rebalansom ćemo to svesti na nulu – rekao je Miljenić o rebalansu proračuna te dodao kako Ministarstvo na te troškove ne može utjecati jer to spada "u sudbenu vlast".

Miljenić naglašava da negativno gleda na puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu jer je "naš stav o njemu da je izravno sudjelovao u počinjenju zločina u Hrvatskoj i da je za to odgovoran". – Grozno je da Haaški sud to suđenje nije doveo do kraja – kaže Miljenić i dodaje da se Srbija mora držati nekih kriterija koje smo mi morali ispuniti kada smo ulazili u Europsku uniju. – Reći nekome da Ovčara završava na činu kapetana je neprihvatljivo, to mora ići do državnog vrha i to se mora riješiti. Moralo se suditi Veljku Kadijeviću koji je umro u Moskvi i na tome ćemo inzistirati – kazao je Miljenić i dodao da Srbija mora znati da je to čeka i da će im biti bolje što prije s krenu u te procese. 

>>Teofil K. (53) nakon jučerašnje drame na Cvjetnom zadržan na liječenju

Komentara 24

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
09:35 12.11.2014.

Ne rarazumijem zasto se njegova stranka naziva socijaldemokratska

SP
Spezispezi
08:51 12.11.2014.

Ma čiji je to tako pametan ministar. Sigurno je do sada 4 puta izmjenjao sve žarulje u ministarstvu pa mu dosadilo baviti se tako zahtjevnim poslom. Uvalili mu hrpu gadgeta, pa se sada igra dečko. Cijela Vlada hrpa neiživljenih adolescenata.

US
U sridu
10:02 12.11.2014.

Bogatima i probisvjetima se oprastaju milijuni a sirotinju se represijom pljacka,narod trpi,ali do kada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije