Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proračun 2012.

Na crne prognoze da stiže recesija odgovorit će brzim projektima

'SPECIJAL OBZOR 07.11.2011., Split-  Dekan Ekonomskog fakulteta dr.sc. Branko Grcic, ekonomski strateg SDP-a Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
14.12.2011.
u 22:41

Budući ministri već su počeli pripremati proračun za 2012. godinu, ali ne planiraju ga srezati na 115 milijardi kuna

Budući ministar financija Slavko Linić već desetak dana sa skupinom suradnika slaže novi proračun, ali još se drži podalje od javnosti i ne daje komentare. Ljudi iz vrha buduće Vlade našli su se ovih dana i s guvernerom Rohatinskim, s kojim očito žele koordinirati buduće poteze.

Ne tako puno

Središnja banka već je sugerirala kako bi bilo dobro da se proračun smanji za sedam milijardi kuna, sa 122 na 115 milijardi. Budući potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić kaže da je jako teško očekivati toliko smanjenje rashoda. – Prostor za uštede nije velik, ali će ga biti. Bilo bi sjajno kad bi se proračun mogao smanjiti na 115 milijardi kuna a da se realizira naš cilj da nećemo dirati mirovine i plaće, no to je jako teško postići – kaže Grčić.

Još prije mjesec dana budući su ministri računali da će Hrvatska 2012. ostvariti gospodarski rast, što bi uz očekivanu inflaciju rezultiralo kakvim-takvim rastom proračunskih prihoda. Nove procjene Svjetske banke i domaćih analitičara govore o ozbiljnoj recesiji, a pad za Hrvatsku mogao bi biti jedan do dva posto.

Crne prognoze problem

– Problem su nam crne prognoze o recesiji u Europi i negativnim učincima na Hrvatsku. Ne bude li rasta, morat će se tražiti dodatni prostor za uštede – ističe Grčić. Uz jači zahvat prema sivoj ekonomiji i poreznim utajama, ključno će, kaže, biti hitno pokretanje projekata koji bi kompenzirali negativne učinke recesije iz eurozone. To su projekti u energetici i turizmu te prometu i logistici.

– Planove temeljimo na tri stupa: početku ozbiljne fiskalne konsolidacije, započinjanju reformi i pokretanju projekata – kaže Grčić, za kojega bi pad od jedan posto bio pesimističan scenarij.

– Naš je cilj upravo obrnut, želimo projektima kompenzirati dio negativnih očekivanja. Hrvatska će se za dvije do tri godine uklopiti u nove okvire koji se dogovaraju u EU, a govore o smanjenju fiskalnog deficita ispod 3%. Ne vjerujem da će EU od bilo koga tražiti jednokratnu i hitnu prilagodbu – dodaje.

Komentara 53

TT
tTony
02:21 15.12.2011.

EU I Amerika nisu se makli za dlaku u zadnje certri godine ovj ce sa brzim projektima mazda misli na stezanje kajisa pod hitno

UT
utatica
20:38 15.12.2011.

Želim vam da odgovorite na recesiju barem upola uspješno ko Kosoričnia vlada

OB
-obrisani-
01:05 15.12.2011.

ukinite mirovine za drugi svjetski rat jer je 66 godina proslo od rata , tko to prima mirovine te i koliko ima sada godina taj i bice novca hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije