Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVORI NA PANTOVČAKU

Na čistac tko je na kojoj strani

Davor Puklavec/pixsell
05.05.2017.
u 07:00

Predsjednica može ustanoviti postoji li parlamentarna većina ako joj se svi odazovu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas preuzima važnu ulogu u političkoj krizi koja se dodatno zaoštrila nakon ostavke šefa Sabora Bože Petrova. Iako predsjednica trenutačno nema ustavne ovlasti formalno intervenirati među zaraćenim stranama – formalne konzultacije može sazvati tek nakon pada Vlade – ona ipak može istjerati na čistac postoji li u ovom trenutku parlamentarna većina.

Pod uvjetom da joj se sve parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici odazovu na razgovore i jasno joj kažu jesu li spremni podržati manjinsku i većinsku Vladu Andreja Plenkovića, predsjednica bi danas mogla imati sliku kakav je objektivan odnos snaga u parlamentu.

U HDZ-u nisu bez razloga ljutiti na predsjednicu jer ona tom inicijativom ubrzava procese i može sudionike krize potaknuti da se decidirano izjasne na kojoj su strani. Time bi mogla poljuljati premijerov argument da Vlada normalno funkcionira i da u ovom trenutku parlamentarna većina nije tema. Ali možda i destabilizirati premijerov plan da u idućih 30 dana, odnosno nakon lokalnih izbora pokuša sastaviti kakvu-takvu većinu kako bi njegova Vlada opstala i izbjegli se novi parlamentarni izbori. Oporbene stranke napadaju premijera da pokaže saborsku većinu, ali sputavaju ih propisi i zakoni jer ga ni jedan ne sili da to učini u ovom trenutku.

HNS je jučer najavio pokretanje izglasavanja nepovjerenja Vladi, no rokovi HNS-u ne idu naruku jer Vlada ima osam dana za očitovanje, a Sabor tu inicijativu treba raspraviti u 30 dana pa sve to rasplet opet odgađa do iza lokalnih izbora. Da bi HNS pokrenuo tu inicijativu, mora skupiti potpise trećine zastupnika i u tome računa na pomoć SDP-a i Mosta.

Nisu sigurni da će im SDP u tome pomoći jer toj stranci novi izbori trenutačno ne odgovaraju. – Ponudit ćemo im potpisivanje, ali nismo sigurni da će nam doista i dati potpise jer je Most već puštenu inicijativu o samoraspuštanju Sabora povukao, a SDP samo priča o tome, a ništa ne poduzima – rekao je Ivan Vrdoljak, šef HNS-a. HNS očito želi uvjeriti javnost, uoči lokalnih izbora, da nisu HDZ-ova rezerva za novu većinu.     

Komentara 4

LU
Lujo123
09:28 05.05.2017.

Moraš biti retardiran i ne vidjeti kak todorić i dalje upravlja državom!

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
07:07 05.05.2017.

"Oporbene stranke napadaju premijera da pokaže saborsku većinu, ali sputavaju ih propisi i zakoni jer ga ni jedan ne sili da to učini u ovom trenutku."....hahaha, pa što su ti nekakvi propisi i zakoni prema prštećoj genijalnosti Bulja, Grmoje, Peđe Grbina, Petrova, Marasa, Bernardića i ostalih velikana misli?

KA
kalinovac
08:41 05.05.2017.

interesantno da nije Bozanić zaustavio Pldnkija da smijeni Mostove Ministre, valda ga je Plenkovića uhvati na spavanju tko zna skim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije