Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna statistika

Na cestama Karlovačke županije poginulo 15 osoba

'08.06.2010., Slunj - U mjestu Veljun prevrnuo se autobus pun ucenika 3. razreda OS Ivana Brlic Mazuranic iz Prigorja Brdoveckog kod Zapresica.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
21.01.2011.
u 11:49

Policija je prošle godine provela 50 akcija nadzora brzine kretanja vozila uz uporabu presretača, Multanove, StarLasera...

Iako su mnogi već zaboravili da su prije desetak godina dio državne ceste D-1 zbog čestih stradavanja nazvali cestom smrti, ta je prometnica i danas jedna od crnih točaka prometne mreže Karlovačke županije. Na toj su cesti 2010. godine poginule četiri osobe, što je isti broj kao i godinu ranije. U prometnim nesrećama na D-1 teško su ozlijeđene 33 osobe, a lakše njih 114.

Nove nesreće

Bitne promjene u karlovačkome prometnom čvorištu donijelo je otvorenje autocestovnih pravaca prema Rijeci i Dalmaciji. Karlovac je rasterećen tranzitnog prometa, a vozači su dobili objekte visokog standarda. Na tim cestama ne događa se velik broj nesreća, no zbog znatno više brzine posljedice su često tragične.

Najbolji primjer je autocesta A-6 prema Rijeci. Tamo je policija prošle godine, kao i godinu prije, zabilježila tek pet nesreća. No, u njima su život izgubile dvije osobe. Slično je i na autocestovnom pravcu prema Dalmaciji. U odnosu na 2009., lani je smanjen broj prometnih nesreća tri posto. Ipak, na toj dionici kroz županiju poginule su četiri osobe.

– Ukupno, na području PU karlovačke 2010. evidentirali smo 1704 prometne nesreće, što je 19,4 posto manje u odnosu na 2009., kada ih se dogodilo 2113. Važno je naglasiti da je lani u 14 prometnih nesreća poginulo 15 osoba, a 2009. u 19 teških stradavanja poginula je 21 osoba. To je značajno smanjenje od čak šest osoba – kaže Tamara Grčić, glasnogovornica PU karlovačke.

Ipak, statistika pokazuje da vozači moraju stalno biti na oprezu jer je uz smrtna stradavanja prošle godine teže ozlijeđeno čak 125 osoba, a lakše ih je ozlijeđeno još 490.

– Uvidom u statističko-analitičke podatke za 2010. godinu evidentno je ukupno smanjenje prometnih nesreća na svim cestama Karlovačke županije. Ti podaci rezultat su svakodnevnog preventivnog, ali i represivnog rada djelatnika PU karlovačke. Tako smo prošle godine na području PU karlovačke, s posebnim naglaskom na autoceste A-1 i A-6 te državnu cestu D-1 radi podizanja razine stanja sigurnosti proveli 50 akcija vezanih uz nadzor brzine kretanja vozila. Tada smo koristili sva raspoloživa tehnička sredstva, uključujući Multanovu, specijalno opremljeni presretač, StarLaser i druge uređaje – zaključila je Tamara Grčić.

Uključili i susjede

Godine 2010. provedeno je dvanaest akcija pod nazivom “Nadzor brzine kretanja” sa susjednim Zagrebačkom, Ličko-senjskom, Sisačko-moslavačkom i Primorsko-goranskom policijskom upravom. U akcije povećanja sigurnosti u prometu uključeni su i susjedi iz Slovenije. U suradnji s tamošnjim policajcima obavljene su akcije kojima su se kontrolirali prevelika brzina, korištenje pojasa, uporaba mobitela, alkohol, ali i nadzori teretnih vozila, autobusa, mopeda, motocikala...

Kontroliraju i pješake

U policiji naglašavaju da je povećanje sigurnost na cestama jedan od prioriteta rada njihovih djelatnika. Akcije se provode na području svih policijskih postaja u županiji, i to u prosjeku svaki drugi dan. Najviše je dobro poznatih akcija vezanih uz nadzor brzine kretanja, nepropisno pretjecanje, alkoholiziranost vozača i prolazak kroz crveno svjetlo. Zanimljivo je da se niz akcija veže uz mlade vozače, ali i prometne prekršaje biciklista i pješaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije