Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadbiskup Münchena

Na čelu vatikanskog ekonomskog vijeća kardinal Marx

Reinhard Marx
Michael Kappeler/DPA/Pixsell
09.03.2014.
u 13:31

Papa Franjo imenovao je 15 članova Vijeća za gospodarstvo

Papa Franjo imenovao je Vijeće za ekonomiju i financije od 15 članova, od kojih 8 kardinala i 7 laika, na čelu kojeg će kao koordinator biti nadbiskup Münchena kardinal Reinhard Marx. Kada je 24. veljače, sa motu proprijem ''Fidelis dispensator et prudens'', osnovao Tajništvo za gospodarstvo, nekom vrstom ministarstva ekonomije i financija, na čelu kojeg je postavio sidnejskog nadbiskupa kardinala Georgea Pella, papa Franjo je najavio i osnivanje Vijeća za gospodarstvo. Sada je imenovao 15 članova toga vijeća.

Dakle, na čelu vatikanskog ekonomskog vijeća je njemački kardinal Marx. Kardinali u vijeću su: Juan Luis Cipriani Thorne (nadbiskup Lime), Daniel N. DiNardo (nadbiskup Galveston-Houstona), Wilfrid Fox Napier (nadbiskup Durbana), Jean-Pierre Ricard (nadbiskup Bordeauxa), Norberto Rivera Carrera (nadbiskup Ciudada de Mexica), John Tong Hon (nadbiskup Hong Konga) i Agostino Vallini (papin rimski vikar).

Osim Marxa i DiNarda, ostalih šestorica kardinala bili su u sastavu dosadašnje kardinalske komisije za ekonomska pitanja. Sedmorica laika u novom vijeću su: Joseph F.X. Zahra (Malta), Jean-Baptiste de Franssu (Francuska), John F. Kyle (Kanada), Enrique Llano Cueto (Španjolska), Jochen Messemer (Njemačka), Francesco Vermiglio Italija) i George Yeo (Singapur). Prvi sastanak vijeća, koje odmah postaje operativno, predviđen je za svibanj. Odnos između vijeća i tajništva bit će određen statutom.

>>Papa Franjo odlazi na duhovne vježbe izvan Vatikana

Komentara 5

BA
bandido
19:54 09.03.2014.

vrijeme je za povratak Marxa...

IS
istri
15:08 09.03.2014.

Koje gospodarstvo. oni nemaju nikakva bogastva.

Avatar superhik74
superhik74
21:41 09.03.2014.

Jos da mu se pridruzi Engels i da napisu manifest...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije