Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste nezaposlenost

Na burzi i više od tisuću osoba s višom i visokom spremom

'19.04.2010., Karlovac - Redovna konferencija za novinare u zavodu za zaposljavanje Karlovac, odrzali je procelnica Ana Pozderac i strucni suradnik Robert Babic.  Photo: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
15.01.2013.
u 13:17

U odnosu na godinu ranije to je 515 ili 4,5 posto osoba više. Od 823 onih koji su se u prosincu prijavili na Zavod, 628 je zbog otkaza

Nezaposlenost je, nažalost, sve veća i u Karlovačkoj županiji. Po najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Karlovac, krajem prosinca 2012. bez posla je bilo ukupno 11.918 osoba.

To je njih 346 ili tri posto više u odnosu na mjesec ranije. Usporedimo li pak podatke od prije godinu, vidljivo je da je sada u Karlovačkoj županiji nezaposleno 515 ili 4,5 posto više stanovnika.

Treba napomenuti i da se na burzu javilo manje osoba nego mjesec ranije. Međutim, kako nije bilo baš novog zapošljavanja, rezultat je u konačnici negativan.

Tako su se u prosincu prijavilo njih 823 ili 88 manje nego u studenom. No, od toga broja 628 je došlo iz radnog odnosa, točnije dobili su otkaz. S druge strane odjavljeno ih je 477. Posao su dobile 234 osobe, a 24 su ostvarile zaposlenje na temelju drugih poslovnih aktivnosti.

Među sretnicima koji su dočekali toliko željeno radno mjesto, većina, odnosno 89,3 posto zaposlena je na određeno vrijeme. Posao je prvi put dobilo njih 37. Rukovoditelj Odjela za analitiku, statistiku i informatiku karlovačkog ureda HZZ-a Robert Babić napominje da je i dalje u strukturi nezaposlenih najviše KV i VKV radnika. Na burzi ih je 4102 ili 34,4 posto. Sa završenom samo osnovnom školom prijavljeno je 2812 osoba.

Međutim, zabrinjava stalni porast broja nezaposlenih i sa završenom višom i visokom stručnom spremom. Njih je trenutačno prijavljeno 1080. Od toga završeni viši stupanj obrazovanja ima njih 604, a fakultet 476. Nastavlja se također i negativni trend o velikoj nezaposlenosti mladih. Promatrajući dobnu strukturu bez posla je najviše, točnije 4684 ili nešto manje od četrdeset posto, upravo mladih do 34 godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije