Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na bolovanju 12 godina, a sad je šefica zadarskim poreznicima

Nova šefica Porezne uprave u Zadru bila je pretučena, a njezina zamjenica unajmila je privatnog detektiva da otkrije tko joj smješta
09. kolovoza 2012. u 09:27 117 komentara 4011 prikaza
'POKIST -PULA ZLOSTAVLJANJE ZENA NASILJE U OBITELJI -ZENE PATE FOTO DUSKO MARUSIC UZ TEKST BRNABIC'
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Premlaćivanje, angažiranje privatnih detektiva, policijske istrage u kojima su praćeni signali mobitela i uspoređivani računi za režije, to je samo dio prave krimi-priče u koju su uključeni djelatnici i šefovi Područnog ureda Porezne uprave Zadar, a koja se odvija zadnjih 12 godina.

Bez ocjene

Sve je počelo 2000. godine kada je tadašnja načelnica Odjela za nadzor zadarske Porezne uprave Stoja Mučaji brutalno pretučena kad se s posla vraćala kući. Gospođa Mučaji je, nažalost, teško ozlijeđena i otišla na bolovanje. Na bolovanju je, tvrde naši sugovornici iz zadarske Porezne uprave, bila 12 godina, a onda je prije nekoliko mjeseci imenovana šeficom Područnog ureda Porezne uprave u Zadru.

Prema tvrdnjama nekih kolega Stoje Mučaji, ona je od veljače 2000. godine do ove godine bila na bolovanju s prekidima unutar 42 dana, i to po nekoliko dana ili tjedana, pa bi opet otišla na bolovanje. Uredno je, kažu, cijelo vrijeme koristila i godišnje odmore.

Na glasu kao poštena

U kratkim razdobljima kad bi se vratila na posao, tvrde zadarski poreznici, ne bi odradila nijedan predmet pa tako u posljednjih 12 godina nije nijednom bila ocijenjena. Stoga se čude kako je moguće da osoba koja 12 godina nije radila, sad postane šefica zadarskog ureda Porezne uprave. Pri tome ističu da je Mučaji članica SDP-a i da je potkraj prošle godine podnijela zahtjev za odlazak u mirovinu jer ispunjava zakonom propisane uvjete, ima navršene 62 godine života. No taj je zahtjev povukla u siječnju ove godine, nakon što je Kukuriku koalicija pobijedila na izborima.

Mučaji pak slovi u Zadru kao poštena osoba. Tu joj vrlinu priznaju i njezini osporavatelji za funkciju šefice Porezne uprave u Zadru, no sumnjaju u njezinu sposobnost da obnaša tu funkciju.

Zamjeraju joj i što je za svoju zamjenicu postavila Irenu Anić, koja je do promjene vlasti bila načelnica Odjela ovrhe u Poreznoj upravi Zadar, a sad je, prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, načelnica službe ovrhe u tom uredu. Naime, Anić i njezin suprug Šime Anić, koji također radi u Poreznoj upravi kao inspektor u odjelu nadzora, bili su predmet istrage unutarnje kontrole Porezne uprave pa i policije i Državnog odvjetništva zbog sumnji da su varali državu na porezima.

Njih se sumnjičilo da su imali fiktivno prebivalište u Kruševu, iako žive u Zadru, te da su od 2002. do 2009. godine na osnovi olakšica za osobe koje žive na području od posebne državne skrbi dobivali povrat poreza, Irena Anić ukupno oko 60.000 kuna, a njezin suprug oko 27.000 kuna.

Nema rezultata

Pri tome su optuženi i da su naplaćivali putne troškove za prijevoz na relaciji Kruševo - Zadar, i to svaki otprilike 65.280 kuna u tih osam godina. Kako doznajemo od dobro upućenih, u istrazi pod kojom su se našli Anići kako bi se utvrdilo gdje točno žive policija je provjeravala njihove telefonske pozive. Osim toga, uspoređivala je koliko su mjesečno potrošili električne energije u Kruševu, a koliko u Zadru, ne bi li došli do zaključka gdje zaista žive.

Kako bi pak doznala tko joj podmeće, kažu nam upućeni, Irena Anić je unajmila privatnog detektiva. On joj je potom otkrio da se radi o poreznom obvezniku kojem se zamjerila, a koji je pak isto tako angažirao jednog drugog, privatnog detektiva koji je trebao pronaći kompromitirajuće stvari o njoj.

Detektiv Irene Anić saznao je i da je taj porezni obveznik angažman svog detektiva navodno platio 60.000 kuna. Iako se cijela istraga i detektivska priča odvijala u posljednje dvije godine, zasad se još ne znaju njezini službeni rezultati. Prema tvrdnjama osoba bliskih Anićima, kaznena prijava protiv njih je odbačena.

Ni Stoja Mučaji ni Irena Anić nisu htjele ništa reći o svojim slučajevima, pravdajući se da kao državne službenice ne mogu javno istupati i da se obratimo Poreznoj upravi u Zagrebu sa svim pitanjima. Mučaji nam je samo rekla da je bila na bolovanju 12 godina, ali da se dobro zna zašto je bila, da svi to znaju u Zadru, te dodala da zna otkud ti vjetrovi pušu. Irena Anić pak nije htjela ništa reći o istrazi, samo nam je poručila da je istraga o njoj okončana i da i dalje radi u Poreznoj upravi na istom radnome mjestu.

Porezni dug dovoljan razlog za smjenu p

Porezni dug dovoljan razlog za smjenu pročelnika ureda

Na pitanja zašto je Stoja Mučaji imenovana za šeficu zadarskog ureda, u Poreznoj upravi su nam rekli da je porezni dug od 52 milijarde kuna dovoljan razlog za promjene čelnih ljudi područnih ureda jer pročelnici odgovaraju za njihov rad, pa i za naplatu poreza. Tvrde da je i promjena pročelnika u Zadru izvršena kako bi ured bolje funkcionirao. O bolovanju Mučaji, kao i slučaju Anić, nisu se očitovali.

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • -obrisani-:

  Ima ova i preko 40 godina bolovanja još ako krenemo sa godišnjim i vikendima ispašće da se pojasvila samo u zgradi da preda radnu knjižicu...

 • Antiflašist:

  I tako uz 300.000 na burzi, crvena banda povlaci ljude s bolovanja i mirovina i instalira ih nazad po starom dobrom obicaju.

 • Avatar HipnosPajdaš
  HipnosPajdaš:

  Otkaz doktoru....pod hitno....kao i njoj....a kukuriku poslati u PM.