Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na blagdan sv. Dujma prve bebe u novom rodilištu

09. ožujka 2009. u 16:46 2 prikaza

Nazire li se kraj “trakavici” zvanoj novo splitsko rodilište na Firulama?

I da i ne. Problem je, “i vrapci na grani to već mjesecima pjevaju”, u cesti koja vodi do rodilišta, a koja nikako da se sagradi. Prema tvrdnjama ravnatelja Kliničkoga bolničkog centra Dujomira Marasovića, sporna cesta uvjet je da rodilište dobije uporabnu dozvolu. Bez nje ga neće otvoriti.

S druge, pak, strane, gradska uprava, konkretno Ronald Rejo, poglavar zadužen za komunalne poslove, izjavljivao je kako se rodilište može otvoriti i bez te ceste jer do bolnice na Firulama može se uredno doći i s istoka i zapada.

Dok su se ravnatelj KBC-a i Ronalda Rejo “prepucavali”, uglavnom preko novinskih stupaca, zaduženi u gradskoj upravi za imovinu ipak su radili.

Srednja baraka riješena
Dogovarali su se s vlasnicima nekretnina koje su na trasi sporne ceste kako i po kojoj cijeni otkupiti njihove objekte, odnosno zemljište.

Tako je potkraj prošloga tjedna postignut sporazum s vlasnicima najveće barake (nalazi se nasuprot Odjelu za patologiju), koju je potrebno rušiti. Stvoreni su svi uvjeti da bageri krenu i sravne ju sa zemljom.

I gradska vijećnica iz redova Liste velog mista Neda Makjanić-Kunić uspjela je naći zajednički jezik s Gradom na temelju, naglašava, kompromisa. Svoju tekstilnu radionicu “MAK” preselit će na Stinice, a iz sadašnjeg prostora iselit će se do kraja ovog mjeseca.

Iako ogorčena što joj je dan rok od samo dva mjeseca da pronađe primjerenu lokaciju, uredi radionicu i kompletno se preseli, Neda je ipak zadovoljna. Nije dobila onoliko koliko misli da je trebala, utrošeno je, naglašava, puno žuči i loše energije, ali klupko se počelo odmotavati.

Ne propušta podsjetiti da je cestu trebalo sagraditi prije rodilišta te da su se imovinskopravni odnosi s vlasnicima nekretnina trebali početi rješavati prije dvije godine. Tekstilcima je, kaže, posebno teško.

– Sve nam je gore i gore – kaže Neda iz uloge poduzetnice.

Staklomont za dan-dva
Doznajemo da bi idućih dana trebao biti postignut i dogovor s vlasnikom tvrtke “Staklomont”, koja se također ispriječila na trasi ceste do rodilišta.

Ostaju, međutim, neriješeni “slučajevi” Pavlov i tri pogrebna poduzeća. Navodno su namjerno “ostavljeni” za kraj pregovora.

Jedan od vlasnika kaže da bi pogrebna poduzeća trebala nove prostore dobiti na patologiji te da je već ministru zdravstva Zdravku Milinoviću o tomu upućen zahtjev za izdavanje suglasnosti. Samim vlasnicima ništa konkretno još nije rečeno. Neki od njih voljni su preseliti se u prostore patologije, ali što će biti sutra?

– Što ako dođe novi ministar zdravstva i nas potjera – pita naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Dodaje kako mu se čini da i nije baš logično da pogrebnici budu smješteni u zdravstvenoj ustanovi.

Čeka gradske službe i primjerenu ponudu. Do kada, ne zna. Ne žuri mu se. On ima svoj prostor. A kome se žuri da cestu sagradi i rodilište otvori, kaže, neka se pokrene.

Trenutačno se cesta ne radi. Rodilište vrijedno više od 35 milijuna eura i dalje stoji. To je Split!

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva