Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD Palestinca u Izraelu ne mori ni globalna kriza ni siromaštvo

Na ‘bijednoj’ Zapadnoj obali - renesansna vila

26.11.2008.
u 17:56

Unatoč bijedi koja vlada u sukobima zahvaćenim područjima Izraela, palestinski je tajkun na vrhu brda u Nablusu na Zapadnoj obali – čiji gradonačelnik tvrdi da 40 posto stanovnika živi u krajnjem siromaštvu – sagradio repliku slavne renesansne vile La Rotonda iz 16. stoljeća, s luksuznim travnjakom, na koji je postavio paviljon koji je pripadao francuskom caru Napoleonu III., izvijestio je Associated Press.

Paviljon Napoleona III.
Uz paviljon koji je Napoleon III. darovao ljubavnici, u vrtu Palestinca Muniba Masrija (72) je i jezero sa zlatnim ribicama, bazen i amfiteatar. Vila boje meda u gradu koji je dugo bio pod vlašću palestinskih militanata, osim vitkim čempresima, okružena je i izraelskim vojnim snagama, no Masrija to očito ne zabrinjava.

Štoviše, uz takvo je “osiguranje” interijer svoje velebne vile bezbrižno dekorirao originalnim antikvitetima, uključujući slike Picassa i Modiglianija te tapiseriju koja je nekad pripadala francuskom kralju Luju XV. Gradnja zdanja počela je 1998., a materijal je uglavnom dovezen iz Francuske, u dvjesto 120-metarskih brodskih kontejnera.

Arheološki muzej u kući
Masrijevu renesansnu vilu su, nakon poraza palestinskih militanata, nakratko zaposjele izraelske vojne snage, oštetivši, žali se tajkun, podni mozaik, arheološke ostatke bizantskog samostana. No, izraelska je vojska nije opljačkala pa je Masri ostatak iskopina – teške metalne križeve i druge artefakte – izložio u muzeju u vili.

Palestinski tajkun tvrdi da će, osim u posjed, investirati i u palestinsku ekonomiju. Stoga je prošlog tjedna na konferenciju o investicijama doveo stotine poslovnjaka, a organizatori kažu da su im “gosti” tada obećali 490 milijuna dolara.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije