Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJNI PROFITERI

Na benzinsku po rižu i ulje, ali šoping i do 40% skuplji

18.01.2009.
u 19:50

Zakon o neradnoj nedjelji, koji je iz pogona izbacio sve trgovačke centre, ali i male kvartovske dućane, pun je mana, što su najbolje iskoristile benzinske postaje.

Dodatna zarada
U tri nedjelje, koliko je zakon na snazi, marketi većih benzinskih postaja bilježe porast prodaje od, kako neslužbeno doznajemo, trideset posto. Vidjevši da im se smiješi dodatna zarada, benzinske su postaje “pojačale” svoj asortiman robom široke potrošnje. No, dok vlasnici crpki zadovoljno trljaju ruke prodajući kavu, ulje, pivo i ostale, uglavnom prehrambene i higijenske artikle, po cijenama višim i do pedeset posto nego u dućanima, građani polako shvaćaju da je riječ o još jednom udaru na njihov, brojnim reformama i krizama opustošen novčanik.

Razlike u cijenama u dućanima i benzinskim crpkama

Jedna od “misija” Zakona o neradnoj nedjelji je zbližiti ljude, koji su se, kako ističu brojni uglednici, od političara do crkvenjaka, zbog nedjelja provedenih u šoping centrima međusobno udaljili. No, prosječni hrvatski građanin molit će Boga da mu u nedjeljno poslijepodne na vrata ne banu dragi, ali otuđeni prijatelji.

Jer domaćin će, umjesto u mali kvartovski dućan ili veliki supermarket, po pivo, kavu, ili nareske i slastice, morati na najbližu benzinsku, a to će ga stajati više nego da je obavio veliki obiteljski šoping u nekom od centara. Imate li kod kuće malu bebu, pa kojim slučajem u nedjelju ostanete bez pelena, frustacija će vam se popeti do neba. Paket pampersica, koji u dućanima stoji oko 95 kuna, na benzinskim se crpkama penje do 137 kuna.

U našem smo istraživanju krstarili među policama najvećih zagrebačkih crpki. Obišli smo markete Ine, OMV-a, Antunovića i Tifona, i zaključili da im se asortiman u odnosu na prije tri tjedna bitno “podebljao”.

Ulje na blagajni
Prije je bilo gotovo nemoguće na benziskoj postaji kupiti jestivo ulje. Danas vas čeka tik uz blagajnu. Osim uljem, na benzinskoj se bez problema možete opskrbiti svime potebnim za ručak - rižom, tjesteninom, solju, šećerom, instant juhama, ukiseljenim povrćem... Što se tiče razlike u cijenama među crpkama, riječ je minimalnim odstupanjima, slično kao što je i u konkurentnim trgovačkim lancima - sve crpke “deru”, i to nemilosrdno! No, to im je omogućeno zakonom!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije