Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Balkan

Cvate prodaja diploma i plagiranje, a sankcija nema

Diplome
Foto: ilustracija
17.11.2014.
u 10:30

Ovdje se sve prodaje, od bubrega do diploma. Kad nema sankcija protiv onih koji su glavni, zašto se tako nešto ne bi radilo, kaže Svetlana Lukuć

Na Balkanu cvate prodaja diploma i plagiranje, piše portal Al Jazeera Balkans pozivajući se na brojne oglase koji su se pojavili najprije u printanim medijima, a potom i na društvenim mrežama. Teško je i ugrubo procijeniti koliko u regiji ima internetskih stranica, blogova i Facebook stranica na kojim se nude gotovi seminarski, maturalni, diplomski, magistarski pa čak i doktorski radovi i to često vrlo jeftino.

Iako je dostupnost prodaje i plagiranja diploma javna tajna, u medijima se rijetko mogu pronaći osude političara ili obavijesti o opsežnim akcijama policije kojim bi se iskorijenila prodaja, ali i kupovina tuđih radova ( u Hrvatskoj je bila akcija Index, op. a.).

Urednica Peščanika Svetlana Lukić kaže da je ne iznenađuje ova pojava. "Ovdje se sve prodaje, od bubrega do diploma. Kad nema sankcija protiv onih koji su glavni, zašto se tako nešto ne bi radilo".

U Srbiji se u središtu pozornosti javnosti zatekao ministar policije Nebojša Stefanović koji je ove godine prozvan zbog plagiranja doktorata.

"Sam ministar Stefanović i njegova diploma su se našli pod ogromnim znakom pitanja, tako da on neće pokrenuti tu temu da se ne bi našao pod lupom pažnje. I u praksi je neosporno da je njegov doktorat plagiran, a javnost bi se podsjetila tog slučaja", kaže Lukić za Al Jazeera Balkans i dodaje da je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić odmah nakon objave tekstova o sumnjama u vjerodostojnost Stefanovićevog doktorata javno rekao "ja mislim da taj doktorat nije sporan i točka".

Redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Alan Uzelac i član Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, kaže da su prijave za plagiranje među češćima koje stižu etičkim komisijama članica Sveučilišta.

Kaže da se pitanje sankcioniranja nakon utvrđenog plagijata nalazi u nadležnosti matične institucije, odnosno pojedinih fakulteta, koji utvrđuje koje će kazne biti izrečene (suspenzija, izbacivanje sa fakulteta, prijava policiji itd.).

Uzelac navodi da je kazneni progon u mjerodavnosti odgovarajućih državnih tijela, ali i da se "do sada kazneno gonjenje nije pokazalo osobito djelotvornim kao metoda suzbijanja plagiranja".

>> Brkić: O ostavci ne razmišljam, ovo je obračun s HDZ-om

Komentara 8

AS
asas
12:54 17.11.2014.

to vaso obrt otvorio....

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
11:32 17.11.2014.

Otkrivači tople vode.

BO
Boran
11:22 17.11.2014.

Svetlana Lukic je urednica sajta Pescanik, koga finansira Amerika. U Srbiji niko ne da pet para na to sta kaze Svetlana Lukic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije