Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ozlijeđeni Ukrajinac koji se liječi u splitskom KBC-u u problemima jer nema dokumente

Na Badnjak viza za HIV pozitivnog Ukrajinca

26.12.2008.
u 19:35

Pomoći čovjeku temeljna je zadaća i želja svakog liječnika, no u tome često nailaze na probleme. Jedan takav slučaj dogodio se prije nekoliko dana u splitskom Kliničkom bolničkom centru zbog krutosti birokracije.

Stradao na istovaru
Naime, na Odjelu neurokirurgije već se neko vrijeme liječi ukrajinski državljanin. U splitski je KBC dospio nakon nesreće na radu. U luci Ploče, pri istovaru tereta na brodu koji plovi pod ukrajinskom zastavom, dobio je jak udarac u leđa te mu je ozlijeđena kralježnica. Prebačen je u splitski Klinički bolnički centar na Odjel neurokirurgije.

E onda se pojavio problem. Ukrajinac, naime, nije imao papire potrebne za boravak u Hrvatskoj. Čovjek i nije namjeravao ulaziti u našu zemlju, trebao se zadržati samo neko vrijeme u dijelu luke predviđenom za iskrcaj tereta i onda poći dalje. No kako je bio prisiljen ostati u Hrvatskoj, hitno je trebao pribaviti dokumente.

Na sam Badnjak splitski su se policajci, na poticaj liječnika, morali pozabaviti rješavanjem papirologije. U predbožićno je vrijeme trebalo Ukrajincu napraviti vizu i druge dokumente potrebne za daljnji boravak iako je riječ samo o liječenju.

– Pa mi samo želimo pomoći čovjeku, ozlijeđen je, nas nije briga za papirologiju – objašnjavali su liječnici policajcima.

Problem je na kraju, na zadovoljstvo svih, ipak riješen. Ukrajinac je ostao u splitskom Kliničkom bolničkom centru, dokumenti su stigli na vrijeme.

Nije imao kontakte
No u njegovu je slučaju ipak bio potreban poseban oprez liječnička. Ukrajianac je, neslužbeno smo doznali, HIV pozitivan.

Liječnicima je odmah nakon što je primljen rekao da je nositelj opasnog virusa. To nam nitko iz splitskog Kliničkog bolničkog centra nije želio niti potvrditi niti opovrgnuti.

Pravo pacijenta na privatnost za njih je svetinja, jednako kao i njegovo pravo da dobije skrb kakvu zaslužuje.

U bolnici nas uvjeravaju da to što je Ukrajinac HIV pozitivan za njih nije nikakav problem.

Slično je i kada liječe ljude koji boluju od hepatitisa ili drugih takvih bolesti. Nisu niti pomislili da ga prebace na Zarazni odjel.

– Pa nema on što raditi tamo ako je došao zbog ozljede kralježnice. Treba biti na odjelu na kojem mu mogu pružiti pomoć kakvu zahtijeva njegovo zdravstveno stanje – kazao nam je liječnik iz splitkog Kliničkog bolničkog centra.

HIV se ne prenosi tek tako, nego isključivo putem seksualnih odnosa, krvi, a može ga i zaražena majka prenijeti na dijete.

U slučaju Ukrajinca koji se liječi u splitskom Kliničkom bolničkom centru opasnost od prvog i, naravno, posljednjeg načina prijenosa ne postoji, a osoblje se brine da se virus ne prenese krvlju zaraženog pacijenta.

Mala je vjerojatnost da je Ukrajinac prije dolaska u bolnicu koga zarazio budući da nije imao kontakta s drugim ljudima.

U splitskom će Kliničkom bolničkom centru ostati dok to njegovo zdravstveno stanje bude zahtijevalo.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije