Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga za otpad

Na Babinoj Gori moderna tvornica, bez smeća iz sisačkog kraja

deponij
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
12.11.2012.
u 11:08

Cijena ostaje ista, tako da odvoz smeća na novu lokaciju neće dovesti do novog financijskog opterećenja građana

– Centar za gospodarenje otpadom definitivno ostaje samo za smeće Karlovačke županije. Neće to biti prostor koji danas često poistovjećujemo sa smetlištem nego moderna tvornica koja će se baviti preradom i iskorištavanjem otpada – rekao je Ivan Vučić, župan Karlovačke županije.

 Bivšoj ministrici unatoč

Tako su konačno okončana višemjesečna prepucavanja i nedoumice oko toga tko će i za koju količinu otpada graditi centar na Babinoj Gori. Osim što se nedaleko od Karlovca neće zbrinjavati otpad iz Sisačko-moslavačke županije, s to je bio jedan od planova koje je podržavala i nekadašnja ministrica Mirela Holy, zadržavanje prvotnog projekta znači i da novac koji je potrošen u dosadašnje aktivnosti neće propasti.

– Mi smo sigurno među pet centara za zbrinjavanje otpada koji su najdalje prošli u pripremama projekta i u svim razgovorima koje smo imali u resornom ministarstvu i u Fondu za zaštitu okoliša za to smo dobili pohvale. Važno je i što smo uspjeli prikupiti svu potrebnu dokumentaciju za ovu fazu projekta te smo je predali Fondu, koji dalje vodi sve aktivnosti – rekao je Vučić naglasivši:

 – Bit će to prostor na kojem će se raditi po najvišim svjetskim standardima za zbrinjavanje otpada i zaštitu okoliša. Njime će upravljati komunalne tvrtke, neće ga se privatizirati. Jednako je važno što sve to na kraju za građene neće donijeti novo financijsko opterećenje, jer se cijene odvoza otpada neće povećati – zaključio je Vučić.

 Ideja je da se otpad već na mjestu prikupljanja i u reciklažnim dvorištima sortira. Na taj način omogućit će se iskorištavanje svih sekundarnih sirovina, ali i znatno smanjenje količina otpada koje će na kraju stizati do Babine Gore.

 Financiranje projekta

 – Zasad je riječ o količinama od 39 do 40.000 tona otpada godišnje. To nam ne predstavlja problem jer je kapacitet Babine gore zbrinjavanje čak 100.000 tona godišnje. Važno je i reći da sva dokumentacija koju smo predali Fondu omogućava da se ovaj projekt financira sredstvima EU u stopostotnom iznosu. Uključeno je tu i 1,75 milijuna kuna koje smo dosad utrošili – rekao je Zdravko Marčetić, direktor Centra za gospodarenje otpadom koji odnedavno posluje pod imenom Kodos, što su početna slova imena svih pet gradova Karlovačke županije.

 Najavljeno je i da će se građanima i zainteresiranim udrugama omogućiti monitoring za vrijeme izgradnje i rada Centra.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije