Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće Ured 21

Na 609 najvećih tvrtki Linić šalje 134 porezna specijalca

'05.06.2012., Zagreb -  Ministar financija RH, Slavko Linic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
13.09.2012.
u 12:25

Iako nije bilo govora o iznosima, nagađa se da je na godišnjoj razini utajeno više od 100 milijuna kuna

Najveći porezni obveznici – znači najveće tvrtke, ali i sve banke, osiguravajuće i leasing kuće te telekomunikacijske kompanije – od 1. studenoga bit će pod paskom novog, specijalnog poreznog Ureda za velike porezne obveznike.

Elitnih 134

Ostalih 20 područnih ureda radit će sa svim ostalim obveznicima, dok će Ured 21 biti zadužen za naplatu poreza za one tvrtke čiji su godišnji prihodi veći od 150 milijuna kuna te svima u financijskoj i telekomunikacijskoj industriji. Osim tih društva, kojih je trenutačno 609, “Ured 21” bavit će se ubuduće i svim tvrtkama nositeljicama velikih infrastrukturnih projekata.

Tih 609 “najvećih” lani su ukupno uprihodili 400 milijardi kuna te zapošljavaju svakog četvrtog radnika u Hrvatskoj.

Iako je njihov udjel u ukupnim prihodima države od poreza i doprinosa čak 46 posto, lani je samo pet posto poreznih nadzora izvedeno nad 609 najvećih obveznika, a preostalih 95 posto nadzora izvršeno je nad malim i srednjim poduzećima.

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kaže da je upravo taj šokantni podatak – da je samo pet posto poreznih nadzora obavljeno nad najvećim kompanijama – najvažniji razlog zbog kojeg je osnovan Ured 21.

Tako slab nadzor nad najvećim tvrtkama de facto znači da je Porezna uprava do sada uzimala zdravo za gotovo one podatke koje su im dostavljali najveći porezni obveznici. A zašto je bilo tako?

– Valjda su se službenici u Poreznoj upravi bavili malima pa nisu stigli do velikih! – rekla je Nada Čavlović Smiljanec.

 

>>'Na listi smo srama, blokirali su nam račun, a dug nije naš'

Sjedište Ureda 21 bit će u Zagrebu, a ispostave će imati još u Splitu, Osijeku i Rijeci. Kako je rekla šefica Porezne uprave, Ured 21 će imati 134 službenika, novih zapošljavanja neće biti, nego će se novi ured popuniti najboljima od najboljih poreznih službenika. Iako će obavljati najkompliciranije poslove, njihove plaće bit će iste kao i do sada. Iako će upravo u tom uredu službenici biti pod najvećim pritiskom, u Poreznoj upravi kažu da se ne boje da će “elitnih 134” podleći korupciji, a bit će i pod stalnom kontrolom.

U Poreznoj upravi procjenjuju da je zbog slabe kontrole najvećih tvrtki država gubila “nekoliko stotina milijuna kuna godišnje”. Osim što ubuduće od najvećih tvrtki, banaka i telekoma Porezna uprava planira prikupiti stotine milijuna kuna poreza više, najavili su i reviziju poreznih prijava svih 609 najvećih poduzeća unatrag tri godine.

– Do kraja ove godine službenici novog Ureda za velike porezne obveznike obavit će nadzor i reviziju svih velikih poreznih obveznika unatrag tri godine. Toliki je naime rok zastare – rekla je šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

>>HRT će porezni dug plaćati u ratama, 11 milijuna kuna mjesečno

Novi potez Vlade, ponajprije ministra financija Slavka Linića, najveći poslodavci i bankari sasvim sigurno neće dočekati s velikim veseljem. Pogotovo ne reviziju unatrag tri godine.

Poslodavci bez komentara

– Bilo bi krajnje nekorektno da komentiram odluku Vlade prije nego što članovi udruge rasprave to pitanje. Nakon što zauzmemo stav, znat ćemo se postaviti – bilo je sve što nam je jučer želio reći Ivan Miloloža, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Iz Porezne su uprave poručili da će Ured 21 biti sličan mnogim posebnim poreznim odjelima koje većina ozbiljnih država ima za najveće “igrače”.

Komentara 38

TM
tom milles
18:40 14.09.2012.

Oni najači već su odavno svoj kapital ,prihode ,zamaskirali pa nisu to naivni ljudi da ovako nešto nisu očekivali.Uvjeren sam da se već jesu dobro pripramili za ovu igru,love im ne nedostaje.

SA
samuel
13:08 13.09.2012.

logično je da se porezna uprava više bavi velikima a ne malima. no, u njemačkoj malima vrlo rijetko dolaze poreznici (jednom u 30 godina možda) a velikima sjede praktički u tvrtki i to da se nebi nešto dogodilo (preventivno) a ne zato da kažnjavaju. kod nas sve naopako, idu da bi kažnjavali i to uglavnom male.

DU
Deleted user
12:49 13.09.2012.

Kasno, prekasno... Prvobitna akumulacija kapitala je već napravljena i ako uslijedi pressing poreznika, prodavat će strancima i lovu u džep. Pa će biti još manji udio domaćeg vlasništva, posljedično. Sve ima svoje nuspojave - pa i ova taktika da se naposljetku dohvate i bogatuna, kad su svi golestražnjičari oguljene kože već prošli kroz flajšmašinu porezne uprave i kad je politički rating Vlade u bezdanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije