Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrda

MVEP: Talijani vode istragu protiv hrvatskog pomorca

brod
vesseltracker.com
12.02.2019.
u 21:30

Pod istragom su i drugi članovi posade tog broda za koje se sumnja da nisu pružili pomoć migrantima u Sredozemnom moru 18. siječnja, što je rezultiralo smrću 117 osoba

Talijansko tužilaštvo u Rimu potvrdilo je hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova da vodi istragu protiv hrvatskog državljanina s broda Cordula Jacob, kazali su za Večernji list sa Zrinjevca. Pod istragom su i drugi članovi posade tog broda za koje se sumnja da nisu pružili pomoć migrantima u Sredozemnom moru 18. siječnja, što je rezultiralo smrću 117 osoba. Ni hrvatski pomorac niti članovi njegove obitelji nisu zatražili konzularnu pomoć, dodaju iz MVEP-a.

Talijanski list La Repubblica objavio je kako je posada broda Cordula Jacob, kojim je upravljao hrvatski kapetan, pod istragom pod istragom tužilaštva u Rimu zbog nepružanja pomoći brodolomcima s otegotnom okolnošću njihove smrti. Utopilo ih se oko 117, među njima deset žena, od kojih jedna trudnica, te dvoje djece, od koje jedno dojenče. Istraga je prvo pokrenuta protiv talijanske Obalne straže, ali je nakon pribavljanja dokumenata i snimki radijskih poruka preusmjerena na brod Cordula Jacob.

Talijanske vojne vlasti kažu kako je bio udaljen 36,5 milja od gumenjaka u kojem su plutali i iz kojeg su ispadali migranti, na oko dva sata plovidbe, te da je mogao stići do brodolomaca prije helikoptera te eventualno spasiti više ljudi.

Ne zna se zašto kapetan broda nije priskočio u pomoć. Na to su ga natjerale talijanske pomorske vlasti zaprijetivši mu da više nikada neće smjeti uploviti ni u jednu talijansku ni libijsku luku ako ne posluša, piše La Repubblica.

Komentara 1

LD
ludi_dabar
12:01 19.02.2019.

Ako je bio udaljen 36.5 nautickih milja , u 2 sata nije mogao do gumenjaka da ga hebes ... Nije to kontejneras pa da vozi 18 cvorova ... Ovi su daleko sporiji ... A cvor ili nauticka milja , istasta meta ista razdaljina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije