Naslovnica Vijesti Hrvatska

MVEP: Talijani vode istragu protiv hrvatskog pomorca

Pod istragom su i drugi članovi posade tog broda za koje se sumnja da nisu pružili pomoć migrantima u Sredozemnom moru 18. siječnja, što je rezultiralo smrću 117 osoba
12. veljače 2019. u 21:30 1 komentara 742 prikaza
brod
Foto: vesseltracker.com

Talijansko tužilaštvo u Rimu potvrdilo je hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova da vodi istragu protiv hrvatskog državljanina s broda Cordula Jacob, kazali su za Večernji list sa Zrinjevca. Pod istragom su i drugi članovi posade tog broda za koje se sumnja da nisu pružili pomoć migrantima u Sredozemnom moru 18. siječnja, što je rezultiralo smrću 117 osoba. Ni hrvatski pomorac niti članovi njegove obitelji nisu zatražili konzularnu pomoć, dodaju iz MVEP-a.

brod Brodolom kod libijske obale Hrvatski kapetan pod istragom zato što nije pružio pomoć migrantima

Talijanski list La Repubblica objavio je kako je posada broda Cordula Jacob, kojim je upravljao hrvatski kapetan, pod istragom pod istragom tužilaštva u Rimu zbog nepružanja pomoći brodolomcima s otegotnom okolnošću njihove smrti. Utopilo ih se oko 117, među njima deset žena, od kojih jedna trudnica, te dvoje djece, od koje jedno dojenče. Istraga je prvo pokrenuta protiv talijanske Obalne straže, ali je nakon pribavljanja dokumenata i snimki radijskih poruka preusmjerena na brod Cordula Jacob.

Talijanske vojne vlasti kažu kako je bio udaljen 36,5 milja od gumenjaka u kojem su plutali i iz kojeg su ispadali migranti, na oko dva sata plovidbe, te da je mogao stići do brodolomaca prije helikoptera te eventualno spasiti više ljudi.

mjanmarski migranti Krizna žarišta Nezapamćeni bjegovi: ovo su migrantske krize o kojima se ne govori

Ne zna se zašto kapetan broda nije priskočio u pomoć. Na to su ga natjerale talijanske pomorske vlasti zaprijetivši mu da više nikada neće smjeti uploviti ni u jednu talijansku ni libijsku luku ako ne posluša, piše La Repubblica.

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • ludi_dabar:

    Ako je bio udaljen 36.5 nautickih milja , u 2 sata nije mogao do gumenjaka da ga hebes ... Nije to kontejneras pa da vozi 18 cvorova ... Ovi su daleko sporiji ... A cvor ili nauticka milja , ista ... prikaži još!sta meta ista razdaljina...