Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Muzej krapinskih neandertalaca predložen za Oznaku europske baštine

Oznaka europske baštine je inicijativa EU kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti lokaliteta u europskoj povijesti, kulturi i razvoju.
03. prosinca 2015. u 10:48 1 komentara 223 prikaza
Krapina, muzej
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Među devet od 18 predloženih lokaliteta koji slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju za Oznaku europske baštine predložen je i Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem Hušnjakovo.

Oznaka europske baštine je inicijativa EU kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti lokaliteta u europskoj povijesti, kulturi i razvoju. Oznaka se dodjeljuje svake dvije godine, a svaka država članica EU može predložiti po dvije lokacije, a povjerenstvo izabire jednu. Ministarstvo kulture RH tako je ove godine prvi puta dobilo priliku prijaviti dva hrvatska lokaliteta: Muzej krapinskih neandertalaca i Centar industrijske baštine Rijeke.

Posebna mjesta

Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je kako svi predloženi lokaliteti predstavljaju put Europe prema jedinstvu, borbi za mir i izgradnji našeg povijesnog naslijeđa.

- Oni su posebno mjesto slobode, demokracije i otvorenosti u Europi te nas podsjećaju na vrijednosti koje moramo njegovati i promovirati danas više nego ikada. Toplo pozivam sve da otkriju ove lokalitete i uživaju u njima, rekao je Navracsics.

Oznaka, koja će se dobitnicima službeno dodijeliti u veljači 2016., a svečana dodjela bit će u travnju iduće godine u Bruxellesu, za krapinski Muzej znači izuzetnu promociju prapovijesne prirodne baštine široj europskoj publici. Također, znači povezivanje s drugim europskim lokalitetima, razmjenu izložbi, zajedničke promocije i kreiranje novih projekata.

Trud se isplatio

- Ovo je zaista visoko priznanje našem Muzeju i Nalazištu krapinskih neandertalaca te smo iskreno ponosni na baštinu kakvu imamo.Veselimo se daljnjim aktivnostima, budući da se sav naš višemjesečni trud pri izradi ove zahtjevne prijavnice za Oznaku europske baštine višestruko isplatio. Zahvaljujem se Upravi za međunarodne kulturne odnose, europske poslove i javnu komunikaciju pri Ministarstvu kulture RH na prijedlogu i podršci, rekla je ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, koja je prije obnašanja te funkcije bila upravo ravnateljica krapinskog Muzeja.

Uz krapinski lokalitet, za Oznaku europske baštine predloženi su i Dvorac Přemyslovića i Nadbiskupski muzej u Olomoucu (Češka), Rt Sagres (Portugal), bečka Carska palača (Austrija), Povijesna cjelina Sveučilišta Tartu (Estonija), Glazbena akademija Franza Liszta u Budimpešti (Mađarska), Mundaneum (Belgija), Groblje N°123 iz Prvoga svjetskog rata (Poljska) i Europska četvrt u Strasbourgu (Francuska). 

>> U Muzej krapinskih neandertalaca ušao 200-tisućiti posjetitelj

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Stipan:

    I ja sam poznavao dva zagorska neandertalca!