Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mutirani virus nije opasniji: V. Britanija i Irska najviše zahvaćene unatoč strogim mjerama

Trampuž: Dobro je što su protiv svih mutacija, i ovih dosad i onih koje će doći, cjepiva efikasna
13. siječnja 2021. u 21:48 4 komentara 1372 prikaza
Coronavirus - Wed Jan 6, 2021
Foto: Brian Lawless/PA Images/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu podsjeća na to da svako popuštanje u ponašanju populacije ili preuranjeno popuštanje mjera može ponovno dovesti do brzog širenja virusa u populaciji zbog njegove sposobnosti da se brzo širi.

POLICIJA ISTRAŽUJE Širi se snimka o mogućem kriminalu na Banovini: Ljudima bez doma prodavali donirane kućice?

– Već je dokazano da ignoriranje ovog virusa i olako ponašanje, što se može kombinirati i pojavom novih sojeva, dovodi do brzih i teških posljedica za zdravlje i živote ljudi – kaže naš znanstvenik.

Velika Britanija i Irska najviše su zahvaćene i to je razlog za zabrinutost i vrlo stroge mjere u tim, ali i drugim zemljama. Stoga je jako važno pratiti prisutnost brzoširećih novih sojeva u Hrvatskoj i nama susjednim zemljama. Oni predstavljaju dodatnu opasnost i zahtijevaju vrlo brzu reakciju u identifikaciji, testiranju i pravilnim mjerama sprečavanja ulaska tih virusa u Hrvatsku – kaže prof. Đikić.

Prof. dr. sc. Andrej Trampuž iz bolnice Charite u Berlinu ističe i neke pozitivne činjenice u ovom trenutku.

– Dobro je što su protiv svih mutacija, i ovih dosad i onih koje će doći, cjepiva efikasna. Jer razlika je samo da se novi soj lakše širi, ali nije i opasniji od osnovnog. Možda se tim mutacijama daje i previše na važnosti, jer virus će i dalje mutirati. Također, nije točno da je virus u Engleskoj odjednom mutirao u 17 mutacija. On je mutirao postupno pa, kada je prepoznat taj brzošireći soj, shvatili su da ima i 16 drugih mutacija – kaže prof. Trampuž. Svugdje gdje mjere nisu striktne, tamo će se novi soj brže širiti. – Svako širenje loše, ne samo ovog novog soja. U Engleskoj se on raširio ne toliko zbog zaraznosti koliko zbog lošeg rukovođenja pandemijom, a u takvoj situaciji će agresivni sojevi biti u prednosti, rekao nam je liječnik iz berlinske bolnice.

 

>> VIDEO Markotić: Strpimo se još dok je hladno, da se onda u proljeće i ljeto vratimo normalnijem životu!

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Vlaskoulicanec:

    Te "mutacije" i umjetno stvoren strah oko njih nije nikaj drugo doli pokušaj politike da se ljude animira na cijepljenje...

  • genadij:

    Update virusa izvršen. Mutanti dolaze !!! Borisu Johnsonu umjesto kose izraslo perje! Engleska kraljica mutirala u svraku!

  • _________:

    Ovaj Trampuž melje bez glave i repa. Neka objasni katastrofalnu situaciju u Sloveniji, unatoč tromjesečnom zatočeništvu i neviđenoj tiraniji, naspram situacije s koronom u BiH, gdje "mjera" praktički nema.